Lehet-e a divatiparnak pozitív hatása a bolygónkra?

By Fashion Revolution Hungary

2 years ago

Az elmúlt években a divatipari szereplők és a döntéshozók ráébredtek arra, hogy csökkenteni kell az iparág környezetszennyező hatását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésétől kezdve (ami sürgős feladat, tekintve, hogy a divatipar a globális kibocsátás 4-10%-áért felelős) az olyan problémák kezeléséig, mint az erdőirtás és a mikroműanyag-szennyezés.

Az utóbbi időben azonban a figyelem középpontjába került az kérdés is, hogy a divat lehet-e valóban pozitív hatással a bolygóra, és ha igen, hogyan?

A Burberry- és Gucci-tulajdonos Kering csoort, valamint az LVMH is jelentős biodiverzitási kezdeményezéseket indított a természeti erőforrások védelme és helyreállítása érdekében.

A Károly herceg által létrehozott Sustainable Markets Initiative divatipari munkacsoportja hirdette ki azt a kiáltványát, amely felvázolja, hogy egy olyan iparági modell felé kell elmozdulni, amely egyszerre „éghajlat- és természetpárti”. A munkacsoport – amelynek olyan nagy márkák is tagjai, mint a Burberry, a Chloé és a Stella McCartney – 1 millió eurós beruházási programot fog indítani a Himalájában, hogy helyreállítsa a kasmírról, pamutról és selyemről ismert régió biológiai sokféleségét, valamint igyekszik újjáéleszteni a hagyományos kézművességet a térségben.

„Ez az első a projektek hosszú sorában. Elkötelezettek vagyunk a regeneratív divat felé való elmozdulás iránt, és hiszek abban, hogy a divatnak pozitív hatása lehet a bolygóra” – mondta Federico Marchetti, a Yoox Net-a-Porter korábbi vezérigazgatója és a divat munkacsoport elnöke a Vogue-nak.

A „regeneratív” szó mára egy felkapott kifejezéssé vált a divattal foglalkozók körében. Röviden, az ökoszisztémáink oly módon történő „feltöltéséről” van szó, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is zavartalanul működjön. A jelenlegi kitermelési módok károsak a bolygóra nézve, így egy körkörös, természetközpontú rendszer felé érdemes haladni.

Most nekünk kell „befektetni” a természetbe, hogy meg tudjuk őrizni a biodiverzitást, addig, amíg még mérsékelni tudjuk a divatipar által okozott káros folyamatok hatását.

Mivel ruháink nagy része közvetlenül a természetből származik (legyen az pamut, gyapjú vagy bőr), így a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok felé való elmozdulás pozitív eredményekhez vezethet. Arról van szó, hogy képesek legyünk olyan anyagokat beszerezni, amelyek potenciálisan többet adnak, mint amennyit elvesznek a környezetből.

A Maggie Marilyn egyike azon márkáknak (csakúgy, mint a Patagonia, az Eileen Fisher vagy a Christy Dawn), amelyek a regeneratív mezőgazdaságra összpontosítanak, ez a márkafilozófiájukban is központi helyet foglal el. Az új-zélandi székhelyű márka jelenleg a Good Earth Cotton céggel, a világ első klímapozitív gyapotfarmjával és a Lake Hawea Stationnel, egy klímapozitív merinó gyapjúfarmmal dolgozik együtt.

Fotó: FashionNZ, Maggie Marilyn
„A Maggie Marilynnél az a küldetésünk, hogy a divatot egy jobb világ megteremtésére használjuk – ez az, amiért létezünk. Nem elég csak biopamutot vagy Responsible Wool Standard gyapjút használni.” – magyarázza Maggie Hewitt, a márka alapítója.

Hewitt számára a beszállítókkal való szoros kapcsolat létfontosságú, amikor egy regeneratív alapú rendszerre való áttérésről van szó. A legfontosabb, hogy a divatmárkák tudatában legyenek annak, hogy hol és hogyan termesztik a ruháikhoz szükséges anyagokat. Minden jó kapcsolatnak a partnerség az alapja; nem arról van szó, hogy a márkák diktálják, hogy hogyan kell gazdálkodniuk vagy termeszteniük a termőföldeken.

Miközben kulcsfontosságú, hogy a divatipar megvizsgálja, hogyan tud pozitív hatást gyakorolni a biodiverzitási projektekben, a regeneratív mezőgazdaságba és a bioanyagokba, szem előtt kell tartani azt is, hogy időbe telik, amíg valódi változást érhetünk el.

Addig is, a divatiparnak csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását és kezelnie kell a túlfogyasztás problémáját. Ez egy komplex probléma, melybe beletartozik a pamut termesztésének a módja, a ruhák értékesítésének és forgalmazásának a folyamata, valamint a hosszútávú, körforgásos működés is.

A divatipar valóban tud akkorát változni a jövőben, hogy pozitív hatással legyen a bolygóra? Te mit gondolsz erről?

Fordította: Pölz Klaudia, kiemelt kép: Unsplash, forrás: www.vogue.com