Hungary

By Fashion Revolution

5 years ago

A Fashion Revolution Hungary kiemelten kezeli a fiatalok edukációját, ezt a célt szolgálja a többi FR teammel együtt folytatott közös munka az oktatási projektekben is. 2023. március 24-én került bemutatásra a Londonban debütált RecyCOOL for School Erasmus+ projekt és a témához kapcsolódó Visegrad Fund által támogatott kreatív játék projekt.

Miért van szükség a Fashion Revolutionre?

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét és  további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza nevű ruhagyár épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben.

Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A mozgalom létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség!

Minden évben április 24-e környéke a Fashion Revolution Week kezdete. Ekkor a FR országok aktivistái – köztük a magyarországi core team tagjai is – azon vannak, hogy a divat erejével felhívják a figyelmet a ruháinkat készítők életminőségére és a globális divatipar környezeti, társadalmi, gazdasági problémaira. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai: tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók,  divatot kedvelők.

FASHION REVOLUTION MANIFESTO | DIVATFORRADALOM KIÁLTVÁNY 

MI VAGYUNK A DIVATFORRADALOM! Tervezők, gyártók, készítők, ruhaipari szakmunkások és fogyasztók. Elméleti szakemberek/akadémikusok, írók, felsővezetők, márkák, kiskereskedők, szakszervezetek és politikai döntéshozók. Mi vagyunk az iparág és a nyilvánosság. Világpolgárok vagyunk. Mozgalom és közösség vagyunk. Mi vagyunk Te. Imádjuk a divatot. De ruháinkkal nem akarjuk kizsákmányolni az embereket vagy elpusztítani a bolygónkat. Gyökeres, forradalmi változást követelünk. Ez az álmunk…

  1. A divat tiszteletet parancsoló munkát nyújt, az elképzeléstől a létrehozáson át a kifutóig. Nem nyom el, nem veszélyeztet, nem használ ki, nem jelent túlmunkát, nem zaklat, nem sért vagy különböztet meg senkit. A divat szabaddá teszi a készítőt és a viselőt és mindenkit felhatalmaz arra, hogy kiálljon a jogaiért.
  2. A divat igazságos és egyenlő fizetést nyújt. A mezőgazdasági farmtól az üzletekig az iparban dolgozó valamennyi résztvevő számára megélhetést nyújt. A divat kiemeli az embereket a szegénységből, virágzó társadalmakat hoz létre és valóra váltja a vágyakat.
  3. A divat kifejezési lehetőséget nyújt az emberek számára, hogy félelem nélkül beszéljenek, elnyomás nélkül egységbe szerveződjenek, munkahelyi és közösségeken belüli jobb feltételeket érjenek el/harcoljanak ki.
  4. A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.
  5. A divat szolidaritást, elfogadást és demokráciát jelképez fajra, társadalmi osztályra, nemre, korra, egészségre vagy szellemi képességre tekintet nélkül. A különbözőséget a siker alapkövének tekinti.
  6. A divat óvja és helyre állítja a környezetet. Nem károsítja az értékes természeti erőforrásokat, nem teszi tönkre a termőföldünket, nem szennyezi a levegőnket és vizünket, nem károsítja az egészségünket. A divat védi valamennyi élőlény jólétét és megőrzi a különböző ökológiai rendszereinket.
  7. A divat sose rombol vagy szemetel feleslegesen, hanem gondosan újra tervezi és helyre állítja a körforgást. A divat helyreállított, újrahasznosított, újra feldolgozott és visszaforgatott. A gardróbszekrényeink és szemétlerakóink nincsenek tele olyan ruhákkal, amelyekre vágyunk, de nem becsülünk, amelyeket megveszünk, de nem tartunk meg.
  8. A divat átlátható és egyértelmű. A divat tisztaságot jelent és nem rejtőzik a bonyolultság álarca mögé, nem épít kereskedelmi titkokra azért, hogy haszonra tegyen szert. Bárki, bárhol kitalálhatja, hogy hogyan, hol, kivel és milyen feltételek mellett készül el az öltözéke.
  9. A divat a sikert többen méri, mint az értékesítés és a profit. A divat egyenlő értéknek ismeri el az anyagi növekedést, az emberi jólétet és a környezeti fenntarthatóságot.
  10. A divat kifejezést, örömöt, feltűnést, tiltakozást, kényelmet, együttérzést és elosztást tükröz. A divat sohasem igáz le, nem feketít be, nem degradál le, nem kicsinyít le, nem kompromittál. A divat az életet ünnepli.

FASHION REVOLUTION WEEK 2023 | DIVATFORRADALOM HÉT 2023

A FR Hungary idén a MANIFESTO 4. pontjával fog kiemelten foglalkozni.  

A képzett szabók és szabómesterek, egy-egy kézműves szakma képviselői kiöregedőben vannak, az új generáció nem érdeklődik az ilyen szakmunkák iránt, nem kapnak elég motivációt és a megfelelő oktatás és támogatás – a döntéshozók részéről is –  hiányzik. Ez egy valós és megoldatlan helyzet Magyarországon, de más országokban is hasonló nehézségekkel küzdenek.  A tervezett programokkal célunk, hogy jobb párbeszédet és együttműködést teremtsünk az iparág ezen szegmensében, és motiváljuk a fiatal generációt, hogy becsülje a mesterségbeli tudást, a kézművességet és a hagyományokat a divatban. A hagyományőrző és kézműves technikák mellett a kortárs divatból is jó példákat szeretnénk bemutatni, hogy ezeket az értékeket a tervezők hogyan tudják integrálni a fiatalok modern öltözékébe.

Nagyon sok izgalmas, színes program: workshop, studió és műhely látogatás, kerekasztal beszélgetés, konferencia és divatbemutató is szerepel a FRW2023 magyarországi eseményei között.

FRW2023: https://fb.me/e/2GhRxBEdK

A FRW2023 inditó programjaként a Manifesto 4. pontjának koncepciójához messzemenően illő eseményhez, a XII. Országos Viseletkonferenciához mi is csatlakozunk, amelyet a Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen rendez  április 21-22-én,  „VISELETEK RÉGEN ÉS MA” címmel.

A rendezők célja tanácskozási és találkozási lehetőséget teremteni egyéni alkotók, műhelyek, szakkörök, szakemberek és érdeklődők számára. A konferenciához kiállítás és divatbmutató is csatlakozik.
Bővebb információ ITT. A konferenciára jelentkezni csak online regisztrációs lapon lehet IDE KATTINTVA.
Jelentkezési határidő: 2023. március 29.
Kezdd a FRW2023 kampányhetet Egerben és ismerd meg velünk azokat a mesterembereket, népi iparművészeket, viselet készítőket, tervezőket, akik szivükön viselik a hagyományörzést a jövő generációk érdekében!

Az egri konferencia után szervezünk egy angol nyelvű online szemináriumot április 24-én 10 órától (CET): “Craftsmanship and heritage in the heart of fashion” (kézművesség és örökség a divat szívében) címmel, amelyben a világ különböző részéből érkező szakemberek, oktatók, alkotók osztják meg tapasztataikat ebben a témában.

Ez a szeminárium a #GSFW (Globális Fenntarthatósági Divathét) FRW2023-hez csatlakozó programja is lesz, a további részletek a https://www.gsfashionweek.com/2023/03/15/gsfw-is-joining-frw2023/ honlapon is megtalálhatók lesznek.