Megőrült a divatipar – Égetik az új ruhákat!

By Fashion Revolution

3 weeks ago

A  turizmus és az éttermek nehézségeiről többet beszélnek, hasonlóan nagy vesztese a koronajárványnak a ruhaipar is. Például Magyarországon 90 százalékkal csökkent a ruhakereskedelem forgalma áprilisban az előző évhez képest, az Egyesült Államokban pedig közel 80 százalékkal.

De vajon mi is a divat valódi ára?  

Egy magyar nyelvű összefoglaló videó készült még 2019-ben a fast fashion káros hatásairól .

 

Annyit gyártanak, amelyre már vásárló sincs

Korábban a tavaszi kollekciót ősszel mutatták be (az őszit pedig tavasszal) a nemzetközi divatheteken, hogy legyen elég idő a finomításokra, a gyártásra és a szállításra. Mivel azonban a vásárlók az új kollekciókat online is megismerhetik, és elterjedtek az olcsó, trendi ruhákat rendkívül gyorsan váltogató fast fashion láncok, megjelentek a téli és a nyári kollekciók is.

A tervezőknek  évi két kollekió helyett négy kollekciót kellett előállítaniuk, vagy akár hatot is, mivel a fast fashion, értsd. gyors divat olcsó termékei ezt diktálták, a vásárlói szokások átalakultak, és a vásárlók igényei már a sokkal nagyobb választékot igényelt.

A ruhacégek egymást hajszolták bele a versenybe, a vásárlók egyre több ruhát vettek, pörgött az üzlet, a ruhagyártók pedig folyamatosan magasabbra tették a lécet.

Mint a címben is említettük,a ruhaiparban a ruhákat már sok esetben égetik , mivel akkora mennyiségben gyártanak, hogy azt már eladni sem lehet. A COVID-19 rámutatott a ruhaipar válságára, melyet most nagy mértékben felerősített a karantén időszaka.

Van vajon megoldás a divatipar átformálására?

Természetesen vannak kibontakozó megoldások, kezdeményezések, melyek a divatipar teljes mértékű átformálására irányulnak. Egy korábbi cikkünkben olvashattak a körforgásos divatról – ami a legfontosabb, hogy vásárlási szokásainkat változtassuk meg, és csak arra tartsunk igényt, amit valóban sokáig viselnénk is, és nem csak a gardrób mélyén pihenne, amennyiben megvásároltuk az adott darabot.

A Fashion Revolution által kiadott White paper nyilatkozatában pont a divatipar fontos változásaira hívja fel a figyelmet, amelyben megoldásokat is kínálnak a túlfogyasztás csökkentésére, és negatív környezeti hatásainak csökkentésére.

Támogasd a munkánkat az adjukössze.hu – n keresztül

https://adjukossze.hu/szervezet/nemzeti-divat-liga-magyarorszag-egyesulet-16545

A Fashion Revolution tevékenység jogi hátterét is az NDL biztosítja, amely non-profit szervezetként önerőből nehezen tudja ezt a plusz feladatot is felvállalni, így a programok megvalósításához támogatók, adományozók bevonása szükséges.

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület ápolja a kapcsolatokat a kamarákkal, divatiskolákkal, szakmai szervezetekkel, különböző országok Fashion Week-jeinek szervezőivel. Ezek az együttműködések a magyar tervezők, a magyar divat és a hazai gyártók jobb megismertetését célozzák, fontosnak tartva azok kiemelt támogatását, akik munkájuk során az etikus és fenntartható koncepciókat is figyelembe veszik. Az NDL alapítója a Globális Fenntartható Divathétnek – angolul: Global Sustainable Fashion Week/ #GSFW – , amelyet 2016 óta rendez meg minden évben Budapesten, több mint 20 ország öko tudatos tervezőinek, professzionális előadóinak részvételével.

A 4th#GSFW egy kiemelt előadója Carry Somers, a Fashion Revolution alapítója volt, aki nagyra értékelte ezt a munkát. A Fashion Revolution tevékenység jogi hátterét is az NDL biztosítja, amely non-profit szervezetként önerőből nehezen tudja ezt a plusz feladatot is felvállalni, így a programok megvalósításához támogatók, adományozók bevonása szükséges.

Cikk/ Pék Pál , forrás: G7.hu