Divatforradalom hét 2019

By Fashion Revolution

4 months ago

Hiszünk abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:                                

 “Ki készítette a ruhámat?”

#whomademyclothes

Ha Te is egyetértesz azzal, hogy a divatipar méltányos és etikus átalakulása szükségszerű, akkor:

  • Csatlakozz hozzánk,
  • mutasd meg a ruháid címkéjét. Készíts egy fotót magadról, ahol látszik a ruhád címkéje, vagy csak a címkéről.
  • A #whomademyclothes #fashrev #fashionrevolution hashtag használatával posztold a fotódat a közösségi média oldalain
  • és kérdezd meg a cégeket # kikészítettearuhámat?  (# whomademyclothes?), hogy megmutasd, hogy érdekel, és jobb körülményeket kívánsz azoknak az embereknek, akik a ruháidat készítik.
  • idén még több magyar tervezőtől kértük, hogy csatlakozzon a kampányhoz,  megmutatva a saját tervezésű ruháját, kiegészítőit az  #imadeyourclothes felirattal
  • a fotókat erre az e-mail címünkre is elküldheted nekünk:  fashionrevolutionhungary@gmail.com és várjuk a FR céljaihoz kapcsolódó történeted is. 

2019 részletes programleírásért kattints ide

Az április 11-13 között rendezett 3.Globális Fenntartható Divathéten már elő-kampány indult,  Szentesi Réka  előadása nagy érdeklődést váltott ki a Fashion Revolution-ról a nemzetközi konferencián, több külföldi előadó is csatlakozott a témához.

Fashion Revolution – opening of the FR campaign in Hungary 2018

3rd Global Sustainable Fashion Week, Budapest, April 2018 – Lecture of Réka Szentesi about the Fashion Revolution – opening of the FR campaign in Hungary

Posted by Fashion Revolution Hungary on Tuesday, 17 April 2018

FR Hungary at the international conference of 3rd GSFW 2018

Opening of the FR campaign in Hungary at the international conference of the 3rd GSFW 2018

Posted by Fashion Revolution Hungary on Tuesday, 17 April 2018

 

 

Kövesd az 2018.évi ápr.23-29 közötti Fashion Revolution-hoz kapcsolódó programokat és információkat  a https://www.facebook.com/fashionrevolutionhungary/ oldalunkon az eseményeknél.

 

A FR Magyarország team tagja, Mengyán Eszter blogger folyamatosan közöl érdekes információkat a témáról, olvassátok az ő blogjait is.

A Divatforradalom Napja: 29 magyar tervező megmutatta, kik készítik a ruháinkat

Touch Me Not magyar tervezésű és gyártású organikus és etikus ruházati márka a kampány során felhívta a figyelmet a ruhát létrehozó “háttérben” dolgozókra is (http://touchmenotclothing.com/):

“A #fashionrevolution mozgalom egyik lényege, hogy mindenki, aki egy adott ruhadarab gyártásában részt vett, fókuszba kerüljön. Kivételesen ne csak a designerek, akik amúgy is szem előtt vannak az év minden napján, fotózkodnak, nyilatkoznak, és pontosan megtudhatjuk 2 kattintásból, hogy kik ők, hanem azok, akik a “háttérben” fizikailag hozzájárultak egy-egy darab létrejöttéhez, hiszen nélkülük a terv nem kel életre: modellezők, mintavarrók, szabászok, varrók, vasalók, szitanyomók, karbantartók és mèg nem is gondolnánk, milyen sokan dolgoznak a ruháinkon. #wemadeyourclothes”

Az Emporium női ruházatot gyártó cég igazgatója, Csapkai Ildikó (https://emporium.hu/) szintén bemutatta a dolgozóit:

“Nálunk minden Évával kezdődik. Ő a mi modellvarrónk, aki a cég legelső alkalmazottja volt 30 évvel ezelőtt. Kezdetben minden egyes darabot ő varrt, mára a technológia kidolgozása a feladata. Hogyan legyen minden darab tökéletes, hogyan kerüljön a szabász asztalra a minta, hogy az a legoptimálisabb legyen, hogy a lehető legkevesebb anyag vesszen kárba. Egy ideje nem csak a varrógép, hanem a számítógép is a kedvenc eszközévé vált. #FashionRevolution #Imadeyourclothes. Ahhoz, hogy tökéletes darabjaink legyenek, a prototípusnak hibátlannak kell lennie, aki ezért felel: Tündi. Karnyújtásnyira dolgozik Évától, így a keze alá is dolgozik. Egy kisgyerek fantasztikus anyukája. Az Emporiumnál az is fontos, hogy a gyerekek mellett is lehessen dolgozni. Szabó Kati, szintén 30 éve az Emporiumnál dolgozik. Minden egyes darabot ő szab ki, ez idő alatt ez kb. 600. 000 ruha darab. Elképesztő mennyiség, minden nap így mosolyog mikor kezébe veszi az ollót, vagy az anyagot teríti az asztalra.”

A magyar gyártók közül az INNOWEAR-TEX Kft a Védőháló c.kiállításon is kampányolt a FR mellett.  #imadeyourclothes

 

Köszönjük az oktatási intézmények, helyi szervezetek  FR kampány munkáját:

Budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium

 

INDUL A 2019-ES FASHION REVOLUTION KAMPÁNY!