„Hosszútávú célunk, hogy szélesebb körben is hozzájárulhassunk a fenntarthatósághoz” – Interjú a FANNA Polewear alapítójával, Nagy Fannyval

By Fashion Revolution Hungary

1 year ago

Egy magyar sportruházati márka, amely odafigyel a környezetbarát anyaghasználatra és etikus körülmények között gyártat, itthon – a FANNA Polewear alapítójával, Nagy Fannyval beszélgettünk többek között a rúdtáncról, a fenntarthatóságról és a társadalmi szerepvállalásról.

A rúdtánc mint sport egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Milyen indíttatásból döntöttél egy sportruházati márka alapítása mellett?

Korábban tervezőként tevékenykedtem, kicsit más területen. Bőrkiegészítőket és -ruhákat terveztem, és már akkor szempont volt a környezettudatos tervezés és gyártás, így újrahasznosított bőrökkel dolgoztam. Időközben elkezdtem a rúdsportot űzni, és azonnal beleszerettem. Onnantól egyértelmű volt, hogy a korábbi irányt fogom kiegészíteni egy vegán és környezettudatos sportruházati vonallal. Az alapinspiráció abszolút a rúdtánc volt, viszont nyitottak vagyunk szinte minden más sportra, illetve utcai vagy otthoni darabokat is készítünk.

Miben nyilvánul meg a fenntarthatóság a márka életében?

Amiben csak lehet! Kezdve az anyagválasztástól, annak a felhasználási módjától, a csomagoláson át a szállításig. Hitelesített anyagokkal dolgozunk, gyűjtjük a használt ruhákat, melyekből ajándéktáskát készítünk a vásárlóinknak. Emellett az újrahasznosított csomagolás nagyszerű módja a már használt anyagok élettartamának a meghosszabbításának!

Kérlek, mesélj részletesebben az általatok használt környezetbarát anyagokról!

Hosszútávú célunk, hogy szélesebb körben is hozzájárulhassunk a fenntarthatósághoz, aminek alappillérjét a megfelelő anyagválasztás képezi. Kétfajta anyaggal dolgozunk jelenleg: az ECONYL® és az OEKO-TEX® minősítésű biopamuttal. A tanúsítvány megszerzéséhez többek között etikus dolgozói körülmények szükségesek, amit a márkánk 100%-ban támogat. Ezt az anyagot továbbá kevesebb vízfelhasználással és vegyszermentesen állítják elő, ami az egészségünk számára is kiemelten fontos.

Az ECONYL® anyagot szintetikus hulladékokból, az óceánból származó halászhálókból állítják elő, majd az újrahasznosítást követően pontosan ugyanolyan minőségű nylonfonalat kaphatunk, mint amilyen a szűz nejlon. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy számtalanszor újrahasznosítható. Az ECONYL® fonalból készült újrahasznosított poliamid tökéletes fürdőruhához és edzőfelszereléshez, míg a biopamutból póló, body, valamint szabadidő ruházat készül.

Mire kell ügyelni a rúdtánc öltözékek tervezésénél?

Arra kell csak figyelni, hogy a hajlatok lehetőleg szabadon maradjanak, ezért található a kollekciókban olyan hosszú ujjú felső vagy nadrág is, amin az érintett részek szabadon vannak. Ettől függetlenül vannak olyan elemek ebben a sportban, amiket leggings-ben is meg lehet csinálni.

Egy erős közösség alakult ki az évek során a brand körül, milyennek látod a Fanna-nőket? 

Nagyon jóleső érzés, hogy ilyet visszahallhatok. Imádom a Fanna nőket, mindenki csodálatos, igazi tudatos vásárlók, tele szeretettel! Nekem ők adják a legnagyobb motivációt. A Fanna-nők számomra igazi szuperhősnők.

Örömmel láttam, hogy a FANNA Polewear kiáll a fontos, társadalmi ügyek mellett és ez anyagi támogatásban is megnyilvánul. Milyen szervezeteket választottatok eddig és miért éppen azokat?

Szeretnénk minél több szektort támogatni, mert annyi fontos és fejlesztendő terület van a világban. Eddig támogattuk a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványt, akik Magyarországon tevékenykednek a környezetvédelem ügyében, többek között az illegális szemetelés ellen. Továbbá, a Szívemben Született Afrika egyesületet, ők Afrikában edukálnak és segítik többek között az ott élő nőket, a menstruációs szegénységben szenvedőket. Ezt szerettük volna mi is támogatni – személyes ügyemnek tekintem a nők támogatását.

A Szivárványcsaládokért Alapítványt is támogattuk, mert hiszünk az elfogadásban, a szeretetben és az egyenlőségben. Fontosnak éreztem, hogy kiálljunk egy ilyen ügy mellett is, és mondjuk el a véleményünket egy közösségként, mert összefogással és egymás támogatásával érhetünk el változásokat. Hisszük, hogy a szerelem mindenkié.

Jelenleg a 10 millió Fa Alapítvánnyal dolgozunk együtt. Ebben már aktívabban is szeretnénk részt venni, ezért létrejött a FANNA 10 millió fa közösség, ahol már mi is szervezhetünk faültetést, ezúton is minden segítő kezet szeretettel várunk eseményeinken!

Idén ti is csatlakoztatok a Who made your clothes?-kampányhoz, miért tartottátok ezt fontosnak?

Sajnos még mindig sokan nem néznek a márkák mögé, hogy az adott termék valójában hogyan, milyen körülmények között készült és mégis hogyan lehet ennyire olcsó? Illetve nagyon nehéz lekövetni, és átlátni egy nagy céget, hogy hogyan dolgoztat, milyen kondíciókat biztosít. Nekünk nagyon fontos, hogy megmutassuk és kommunikáljunk arról, hogy mi hogyan dolgozunk.

Kiemelt jelentőségű és égetően sürgős, hogy a rabszolgamunka felszámolódjon. Talán kicsit felfoghatatlan számunkra, hogy ez létezik. Itthon is több olyan varroda van, ahol konkrétan addig dolgoznak a varrónők a varrodában, ameddig élnek, mert soha nem voltak bejelentve, ezáltal nincs nyugdíjuk, illetve 300-500 forintot kapnak egy ruhadarabért, amiből – mikor én odakerültem – kettőt tudtam megvarrni egy egész nap alatt.

Persze, a tapasztalt varrónők többet is el tudnak készíteni. A fizetésük úgy sem volt az egekben, de legalább egészséges körülmények között dolgoztak. Én tanulni és tapasztalatot gyűjteni mentem oda elsősorban, viszont érthető, hogy nem is tudják megtartani a fiatal munkaerőt ezekkel a feltételekkel. Szóval nekem ez is egy személyes ügy. Egyrészt, mert tapasztaltam is a helyzetet, másrészt, mert ez is főleg a nőket érinti. Számomra nagyon fontos, hogy ne csak a vásárlóinknak adjuk meg a tőlünk telhető legtöbbet, hanem a legnagyobb szupererőnknek, a munkatársainknak és a gyártóinknak is biztosítsuk azt, amitől nekik is megéri ezt a munkát szeretettel és lelkesen végezni.

Mit üzennél az olvasóknak, hogyan váljanak tudatos vásárlóvá?

Először is ne vásároljunk, csak akkor, ha valamire tényleg szükségünk van. Ha eldöntöttük, hogy valamire szükségünk van, akkor informálódjunk az adott márkáról. Ez azért nehéz 2021-ben, mert a legtöbb márka bevette a „programjába” valamilyen szinten a fenntartható szemléletet, a kérdés csak az, hogy kik azok, akik nem a greenwashing stratégiát űzik. Kövessetek tudatos influencereket, akik már alaposan utánanéztek azoknak a márkáknak, akiket ajánlanak. Példul Mengyán Esztert, akinek van egy szuper oldala is, ahol gyűjti a hasonló szellemű tudatos márkákat, és kifejezetten a divat területre koncentrál. Minden egyéb tippekért pedig Vászonzsákoslány néven futó Antal Évinek és Zsebibogyó Zsófinak vannak remek tartalmai a témában.

Szerző: Pölz Klaudia, fotók: Fotók: Matovic Mana