Fashion Revolution Week Hungary 2021

By Fashion Revolution Hungary

3 weeks ago

Április 19-25 között csatlakozz a mintegy 100 országban szervezett Fashion Revolution kampányhéthez. A Fashion Revolution egy olyan divatiparért küzd, amely méltányos munkakörülményeket biztosít a benne a dolgozóknak és megóvja a környezetet. Ha szeretnél Te is tudatosabb vásárlóvá válni és szeretnél részt venni egy olyan kampányban, amely hisz egy etikus és környezetbarát divatiparban, csatlakozz hozzánk és legyél te is Divatforradalmár!
Posztolj képet magadról és/vagy a ruhacímkédről és hashtaggel tedd fel a kérdést #whomademyclothes.
Amennyiben a márkáddal szeretnél részt venni a kampányban, magadról és saját termékedről posztolj #imadeyourclothes vagy #imadeyouraccessories felirattal. 

Hiszünk abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:                                

A Fashion Revolution hét kapcsán egy felhívást szeretnénk megosztani veletek:

Who made my fabric?

#whomademyclothes után arra is válaszolunk, hogy kik gyártják ruháink alapanyagát?

Felhívásunk hatására szeretnénk, ha tervezők, stúdiók, az etikus és szép ruhák kedvelői válaszolnának erre a kérdésre, a Fashion Revolution kampányhetéhez csatlakozva. Bár a #366daysofreolution elve nagyon fontos, most még fókuszáltabb lesz a figyelem a kérdésre: who made my fabric ?

A Fashion Revolution Magyarország csapata idén is online eseményekkel készül, melyek rávilágítanak a divatipar problémáira minden aspektusból.

Események 2021 április 19 és 25.-e között:

Április 19 – 11:00 – #WhoMadeMyFabric – MeetUp with Experts – ANGOL –

One of the main questions of the FRW 2021 is #WhoMadeMyFabric?
The growing number of brands and retailers has published a list of the factories where their garments are cut and sewn, but not all of them! When you start to look further down the supply chain, where fabrics are knitted or woven, textiles are treated and laundered, yarns are spun and dyed, fibres are sorted and processed and raw materials are grown and picked; there remains a widespread lack of transparency. We need brands to provide more visibility and take more responsibility for their entire global supply chain, including processing facilities and textile mills. FR is calling upon citizens to demand greater transparency from brands by asking #WhoMadeMyFabric? We’re also calling for producers to tell us #IMadeYourFabric, so we can connect more closely with the people who produce and deal with the fabrics and raw materials we wear. At this event we discuss about this issue with excellent experts from different countries dealing with wide range of sustainable textiles. The speakers are going to explain their own activity and practice in this field.
You can meet
 1. Katherine Soucie is well-known about her experimentation with textile industry waste and artisanal textile applications.
  Our other professional speaker is Ying Lou, who started researching ramie and other bast fibers all over the world, from agricultural fields to fashion runways.
 2. The moderator of the discussion: Edwina Huang
  She is a devoted sustainable textile professional, so you can get information from her: “How to choose sustainable fabrics?”
 3.  Andreas Georg Suhr dealing with: “Circular Story of Peace Silk – Fashion for Bio-Diversity “
 4. Swami Sachin from India is pesenting the “Importance of hand-made natural and sustainable Khadi fabrics for environment”.
 5.  Ying Luo:  who will talk about Ramie. Ying educated at a top university in China, she obtained an MBA in the USA. Having worked for 15 years in Silicon Valley buying and selling high technology, she is building natural living with an ancient fiber called ramie, which she worked from agricultural fields to fashion runways.
 6. Fawad Noori – working also as a designer – is focusing on “Social responsibility of designers: importance of sustainable fabrics”
 7. Krisztina Újhelyi, who is our Hungarian FR activist is joining the discussion with “Man-made cellulosic fibers in a circular fashion industry”as she was involved in a research work at Aalto University – Helsinki.

Április 20 – 9:00 – 11:00 – Divatosan a környezetért! KEREKASZTAL beszélgetés –

A „Divatosan a környezetért!” kampány célja egy közösségi edukációs program elindítása, aktív részvétellel és az élmény alapú tanulás módszereivel. Interaktív, 13-18 éves korosztályt megszólító platformok, eszközök, elismert szakemberek, illetve kutatásaik bevonásával a divatipar környezetre gyakorolt hatását, az etikus foglalkoztatás rendszerét, az internet és a social media jelentőségét kívánják feltárni jól érthető, könnyen feldolgozható formában.
A kerekasztal beszélgetés meghívott vendégeiként köszöntjük az edukációs anyag kidolgozásában közreműködő szakmai partnereinket! Kiemelt témánk a fenntarthatósághoz vezető szakmai életút, a Divatosan a környezetért kampányban vállalt szerepkör illetve a jó gyakorlatok bemutatása.

Április 20 – 19.00 – GreenTalk#2 – A divatipar és a Fashion Revolution

GreenTalk sorozatunk folytatódik! Ezúttal a textil- és divatipart vizsgáljuk meg közelebbről Burány Verával, a Fashion Revolution munkatársával. A fő kérdések, amelyeket körbejárunk: ki, miből, hol és hogyan készítette a ruháinkat. Ha téged is érdekel az út a fenntartható divat felé, tarts velünk!

Time for the next part of our GreenTalk series! This time we will be examining the textile and fashion industry with the help of Burány Vera from Fashion Revolution. We will be focusing on the following questions: who made our clothing, what method and materials were used, where were they made. If you are interested in the path towards sustainable fashion, join our event!
Google Meet link will be added here later
Április 21 – 17:00 – Te vagy a változás! You are the change! –
A Fashion Revolution egy globális mozgalom, amely a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért szólal fel a világ 90 országában. Büszkék vagyunk arra, hogy a Fashion Revolution Hungary csapatában egyre több önkéntes dolgozik. A Fashion Revolution idei kiemelt kampány hetén egy izgalmas, motiváló programot ajánlunk azoknak, akik szeretnének önkéntesként bekapcsolódni a munkánkba vagy egyszerűen csak informálódni szeretnének a FR nemzetközi kampányról. “TE VAGY A VÁLTOZÁS” címmel beszélgetünk a FR Hungary önkénteseivel arról, hogy miért hasznos és fontos dolog az önkéntesség. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a jövő generációk érdekében közösen kell tennünk azért, hogy a divatipar fenntartható, etikus és átlátható legyen és a pozitív változást mindenki segítheti a saját döntéseivel és tudatos magatartásával. A fenntartható divat szakemberei sokszor idézik Gandhi ismert mondását: YOU MUST BE THE CHANGE YOU WISH TO SEE IN THE WORLD! Hát legyél Te a változás! Jó célok érdekében, egymást támogató és inspiráló közösségben érdemes dolgozni önkéntesként is.
Ezzel a programunkkal mi is csatlakoztunk az Önkéntesség Magyarország Éve 2021 – Környezetvédelem és Fenntarthatóság Hete programsorozatához: https://www.facebook.com/OME2021
Az esemény moderátorai: Hidegkuti Lilla, a FR student ambassador felelőse és az önkéntes csapat vezetője Balogh Ákos.
Április 23 – 14:00 – 14:30 – Színem szerint – Fenntartható ruhatár –
Tarts velünk az élő bejelentkezésünkön, ahol 3 tervező osztja meg saját tapasztalatát és kapcsolódását a fenntartható ruhatárral és a hozzá vezető úthoz.
Kik is vagyunk mi?
Zsuzsanna d`Elhougne és Kovács Kinga divattervezők és Deliné Pőcze Erzsébet ékszerkészítő: mindhárman szeretjük hordani és alkotni is az egyedit, a különlegeset, óvva a környezetünket.
Az esemény a Fashion Revolution hét egyik kapcsolódó kampánya, a Fashion Revolution magyarországi szervezet támogatásával.
XVI. Komáromi Egyetemi napok:  Vajon Nyitra megye Zero Waste régióvá válhat? – Körforgásos gazdaság,fenntartható régiók – 2021 Április 23 – 15:30-16:30
Vendégünk Ing. Farkas Iván: 
Farkas Ivánt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjává választották a SMK-MKP 2002-2006 közötti választási időszakában. Tagja volt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Közigazgatási Tanácsának bizottságának, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának a titkosszolgálat tevékenységek ellenőrzésével foglalkozó különleges ellenőrző bizottságának, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának különleges ellenőrzési bizottságának a Az NSA tevékenységeinek ellenőrzése és a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának állandó küldöttsége,  az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe.
Szlovákia elkötelezte magát az Európai Únió és az ENSZ fenntarthatósági céljaihoz. Ennek apropójából Nyitra megye önkormányzatának képviselőjével, a Magyar Közösség pártjának frakcióvezetőjével, az MKP szakmai alelnökével, Ing. Farkas Iván-al beszélgetünk arról, hogy vajon Nyitra megye az új területfejlesztési terve alapján valóban fenntartható régióvá válhat-e?
Információ: Az új Megyei területfejlesztési terv kidolgozásának alapjául szolgált az Agenda 2030 ENSZ fenntarthatósági céljainak dokumentuma is, mely Zero Waste elemeket is tartalmaz.
A rendezvény megvalósul a XVI. Komáromi Egyetemi napok rendezménysorozat keretein belül.