FASHION REVOLUTION
Serbia

Dobrodošli na stranicu Fashion Revolution Srbija!

Datum 24. april 2013. godine će zauvek ostati upamćen u modnoj industriji kao dan kada se u Bangladešu urušila fabrika poznata pod nazivom Rana Plaza. U fabrici su radnici, uglavnom žene, šili odeću za globalno poznate brendove radeći u nehumanim uslovima. Bilans je bio skoro 4000 poginulih i ranjenih.

Ovaj incident je skrenuo pažnju celog sveta i pokrenuo osnivanje organizacije Fashion Revolution, sada globalno najveće organizacije koja se bavi edukacijom o održivoj, transparentnoj i etičkoj modi i propagiranjem njenih principa. Trenutno ovaj pokret obuhvata  predstavništva u čak 90 zemalja. Naš cilj je povećanje svesti o stvarnim dešavanjima u ovoj industriji, njenim troškovima i njenom uticaju u svim fazama proizvodnje i potrošnje. Fashion Revolution veruje u modnu industriju koja podjednako vodi računa o ljudima, životnoj sredini, kreativnosti i profitu.

Dizajneri i modni brendovi počinju da odbacuju stara pravila proizvodnje i poslovanja koja su od modne napravili industriju sa veoma negativnim uticajem na društvo i planetu. Nove generacije se zalažu za pošteno i transparentno poslovanje i etički proizvedenu odeću.

Da li ste upoznati sa time kako vaši omiljeni brendovi proizvode odeću? Da li je njihova proizvodnja i distribucija organizovana tako da je radna snaga plaćena dovoljno da preživi? Da li ste nekada razmišljali u kakvim uslovima njihova radna snaga radi? Da li kupujete odeću koju ćete obući više od 30 puta ili kupujete odeću koju ćete nositi samo jednu sezonu? Na koji način odbacujete odeću koju ste već iznosili, da li je bacate, poklanjate ili razmenjujete sa prijateljima? Postoji dosta načina da date svoj doprinos da modna industrija postane održiva u svim stadijumima proizvodnje, distribucije i prodaje – pitajte nas kako! Fashion Revolution Srbija je tim koji vidi i prihvata pozitivne promene i zato poziva sve zainteresovane da nas kontaktiraju i saznaju kako mogu lično, kroz svoj brend, kompaniju ili školu da se uključe i da podignu svest o tome šta je održiva, etička i transparentna modna industrija.

Vi ste brend ili kompanija?

Saznajte kako možete da postanete jedan od učesnika u modnoj industriji koji se zalaže za  održivu modu, trend koji polako osvaja i najveće kompanije i brendove. Naučite kako  da unapredite svoje poslovanje i učinite ga održivim u pravom smislu reči. Brendovi imaju mogućnost da pruže konkretne informacije potrošačima o odeći koju proizvode slikama i „hashtag-om“ #IMadeYourClothes

Vi ste škola?

Fashion Revolution Srbija poziva škole i studente da se uključe i okupe oko ove ideje, uz pomoć naših materijala na engleskom jeziku koje dostavljamo na vaš zahtev. Slikajte etiketu svojih omiljenih brendova i pitajte ih #WhoMadeMyClothes i saznajte kako posluju.

Zapratite nas na našem FB profilu @fashionrevolutionserbia ili na našoj Instagram stranici @fashion_revolution_serbia kako biste saznali sve o inicijativama koje organizujemo i zanimljivostima iz modne industrije. Možete da nam pišete i putem email-a na fashionrevolutionserbia@gmail.com

Postanite deo ovog globalnog pokreta i dajte svoj pozitivni doprinos svetu koji nas okružuje.

 

FACEBOOK
INSTAGRAM

MEET THE TEAM

Country Team

Jeja Veljkovic

Jeja Veljkovic

View bio

SUPPORT US

Fashion Revolution is only nine years old and already the world’s largest fashion activism movement.
We will continue to push for greater transparency through investigative research,
inspiring informative content and creative events, but we need your help.

DONATE

Contact form

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Serbia on social media