FASHION REVOLUTION
Netherlands

Welcome to Fashion Revolution Netherlands! – Fashion Revolution Week 22-28 april 2019

VPRO Tegenlicht nomineerde in december 2018 Nederlandse Future Fashion Pioniers. Deze lijst is een inspiratie geweest voor Fashion Revolution Nederland om samen met de pioniers die zich hebben aangemeld een brug te slaan naar de consument.

Over de campagne: ‘The Voice of Future Fashion Pioniers’
Om de moderevolutie in 2019 een nog groter succes te laten worden, is de ambitie om in aanloop naar Fashion Revolution Week de campagne “The Voice of Future Fashion Pioniers” te lanceren.

De campagne bestaat uit korte filmpjes van pioniers die een kijkje willen geven in wat zij dagelijks doen. Ook delen zij hun drijfveren en een heldere call-to-action om de mode-industrie te verduurzamen, hiervan hebben wij een compilatie gemaakt. Omdat het een ‘grassroots’ campagne is, kon iedereen zelf met zijn of haar smartphone filmen. Op 17 april 2019 zijn we gestart met het verspreiden van de filmpjes;

De filmpjes van Judith van Vliet; Tailored By; Living Colour; Fashion Revolution Team en B1 worden in de Fashion Revolution Week 2019 gedeeld. Zie hiervoor en evenementen onze Facebook pagina.

Ons persbericht hierover en de alle evenementen is geplaatst op FashionUnited HQ 

#WhoMadeMyClothes? 

Dat is de vraag die we wereldwijd tijdens Fashion Revolution Week stellen aan modemerken. En dat doen we niets voor niets, want vijf jaar geleden, op 24 april 2013, stortte in Bangladesh de kledingfabriek Rana Plaza in. Meer dan 1135 mensen kwamen om het leven en er vielen meer dan 2500 gewonden. Al snel bleek dat kledingmerken die wij in het Westen dragen, in deze onveilige fabriek hun kleding lieten maken. Het instorten van Rana Plaza werd wereldnieuws.

Rana Plaza bleek ook het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling bleken aan de orde van de dag in de mode-industrie. Door deze ramp en documentaires als True Cost die volgde, werd wereldwijd het grote publiek geconfronteerd met de donkere kant van de in het Westen geportretteerde glamoureuze mode-industrie.

Jij maakt #WhoMadeMyClothes trending topic
Met Fashion Revolution Week van 22-28 april 2019 roepen we weer iedereen op om modemerken te vragen door wie en hoe ze de kleding die we dragen maken. Meedoen is makkelijk: post een bericht waarin je het merk van je kledingstuk tagt en de hashtag #WhoMadeMyClothes gebruikt. Zo maken we #WhoMadeMyClothes wereldwijd, en zeker ook in Nederland, trending topic.

En jouw post maakt impact: De afgelopen jaren vroegen meer dan 100 000 mensen merken #WhoMadeMyClothes en elk jaar vertellen meer dan 3600 producenten #IMadeYourClothes. Mede door publieke druk, heeft de regering van Bangladesh het minimumloon van kledingarbeiders met 77% verhoogd tot $ 68 per maand. 318 Grote merken en retailers hebben ACT ondertekend om leefbare lonen te bereiken voor arbeiders met in de hele industrie geldende collectieve arbeidsovereenkomsten die gekoppeld zijn aan inkooppraktijken.

Ondanks deze vooruitgang, wordt ook nog 20% van de wereldwijde watervervuiling veroorzaakt door de mode-industrie en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) publiceerde februari 2017 nog een rapport over de misstanden in de Myanmarese textielsector. Kortom: vijf jaar Rana Plaza hebben we nog steeds een ‘Fashion Revolution’ nodig!

Fashion Transparancy Index 2018: Top 10 merken slechts een zesje; de rest scoort onvoldoende!
Fairtrade pioneer Carry Somers en Orsola de Castro uit Engeland startten na de Rana Plaza ramp Fashion Revolution in 2013. Het doel is meer transparantie in de mode-industrie en aandacht voor de maker. Inmiddels is Fashion Revolution een wereldwijde beweging en publiceert ook dit jaar voor de derde keer da FashionTransparency Index, een rapport over hoe de 150 grootste merken scoren op transparantie. Zie ons persbericht: Top 10 internationale kledingmerken is transparanter geworden. Roosmarie Ruigrok, coördinator Fashion Revolution Nederland, is blij dat transparantie belangrijker wordt, maar zegt ook

Werken in de kledingindustrie, vooral voor vrouwen, is in veel gevallen nog altijd onderbetaald en onveilig. Ook de meeste Nederlandse merken hebben geen doelen geformuleerd; hun plannen en locaties zijn niet bekend

Events
Kom naar de Nederlandse Fashion Revolution events, je vindt ze onder deze pagina. Organiseer je zelf een event? Laat het ons weten! Wellicht kunnen we je toevoegen aan de kalender. netherlands@fashionrevolution.org

Lijkt je leuk om onderdeel te worden van het Nederlandse Fashion Revolution team? Neem dan contact met ons op en laat weten wat jij wilt en kunt doen.

12 year old reporter let consumers in Amsterdam ask: Who made my Clothes?

Social media
Volg Fashion Revolution Nederland en vraag #WhoMadeMyClothes

TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

MEET THE TEAM

Country Coordinator

Dieuwertje De Wagenaar

Dieuwertje De Wagenaar

View bio
Willa Green

Willa Green

View bio

Country Team

Lena Bäunker

Lena Bäunker

View bio
Yophi Ignacia​

Yophi Ignacia​

View bio
Jenny Maat

Jenny Maat

View bio
Nynke Eggen

Nynke Eggen

View bio
_Fash Rev 2018 AF-9608
_@XFeild@Primark @Nike @H&M Fash Rev 2018 AF-9709
_@TommyHilfigger @Zara @Forever21 @Topshop @Balenciaga Fash Rev 2018 AF-9545
_@Levi's @Topman @Zara @McQueen @Gucci Fash Rev 2018 AF-9793
_@H&M @Nike @Soren Beckengaard @Pull& BearFash Rev 2018 AF-9836
_@10 FeetFash Rev 2018 AF-9527

RESOURCES

Ken Je Materialen

Ken Je Materialen

Hou je kleren langer mooi door te begrijpen hoe je de verschillende soorten stoffen het beste kunt wassen en verzorgen. Hier volgen praktische tips om je op weg te helpen.

DOWNLOAD
Vlekken Wegtoveren

Vlekken Wegtoveren

Laat een beetje koffie, ketchup of rode wijn je favoriete kleren niet ruineren. Zo krijg je lastige vlekken weg, zodat je favoriete kleding langer mee gaat.

DOWNLOAD

SUPPORT US

Fashion Revolution is only five years old and already the world’s largest fashion activism movement.
We will continue to push for greater transparency through investigative research,
inspiring informative content and creative events, but we need your help.

DONATE

Contact form

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Netherlands on social media