FASHION REVOLUTION
Hungary

Miért van szükség a Fashion Revolution-ra (a Divatforradalomra)?

2013 április 24-én 1134 ember vesztette életét és  további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár komplexum épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben: http://divany.hu/tejbenvajban/2014/05/01/egy_eve_tortent_a_bangladesi_tragedia/

Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A Fashion Revolution létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség.

Minden évben április 24-e a Fashion Revolution Napja. Ekkor a világ minden tájáról összehozzuk az embereket, hogy a divat erejével megváltoztassuk azoknak az életét, akik a világ ruháit gyártják. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai:

Tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók,  divatot kedvelők.

 

Hiszünk abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:                                

 “Ki készítette a ruhámat?”

#whomademyclothes

Ha Te is egyetértesz azzal, hogy a divatipar méltányos és etikus átalakulása szükségszerű, akkor:

 • Csatlakozz hozzánk,
 • mutasd meg a ruháid címkéjét. Készíts egy fotót magadról, ahol látszik a ruhád címkéje, vagy csak a címkéről.
 • A #whomademyclothes #fashrev #fashionrevolution hashtag használatával posztold a fotódat a közösségi média oldalain
 • és kérdezd meg a cégeket # kikészítettearuhámat?  (# whomademyclothes?), hogy megmutasd, hogy érdekel, és jobb körülményeket kívánsz azoknak az embereknek, akik a ruháidat készítik.
 • idén még több magyar tervezőtől kértük, hogy csatlakozzon a kampányhoz,  megmutatva a saját tervezésű ruháját, kiegészítőit az  #imadeyourclothes felirattal
 • a fotókat erre az e-mail címünkre is elküldheted nekünk:  fashionrevolutionhungary@gmail.com és várjuk a FR céljaihoz kapcsolódó történeted is. 

Az április 11-13 között rendezett 3.Globális Fenntartható Divathéten már elő-kampány indult,  Szentesi Réka  előadása nagy érdeklődést váltott ki a Fashion Revolution-ról a nemzetközi konferencián, több külföldi előadó is csatlakozott a témához.

Fashion Revolution – opening of the FR campaign in Hungary 2018

3rd Global Sustainable Fashion Week, Budapest, April 2018 – Lecture of Réka Szentesi about the Fashion Revolution – opening of the FR campaign in Hungary

Posted by Fashion Revolution Hungary on Tuesday, 17 April 2018

FR Hungary at the international conference of 3rd GSFW 2018

Opening of the FR campaign in Hungary at the international conference of the 3rd GSFW 2018

Posted by Fashion Revolution Hungary on Tuesday, 17 April 2018

 

 

Kövesd az 2018.évi ápr.23-29 közötti Fashion Revolution-hoz kapcsolódó programokat és információkat  a https://www.facebook.com/fashionrevolutionhungary/ oldalunkon az eseményeknél.

 

A FR Magyarország team tagja, Mengyán Eszter blogger folyamatosan közöl érdekes információkat a témáról, olvassátok az ő blogjait is.

A Divatforradalom Napja: 29 magyar tervező megmutatta, kik készítik a ruháinkat

Touch Me Not magyar tervezésű és gyártású organikus és etikus ruházati márka a kampány során felhívta a figyelmet a ruhát létrehozó “háttérben” dolgozókra is (http://touchmenotclothing.com/):

“A #fashionrevolution mozgalom egyik lényege, hogy mindenki, aki egy adott ruhadarab gyártásában részt vett, fókuszba kerüljön. Kivételesen ne csak a designerek, akik amúgy is szem előtt vannak az év minden napján, fotózkodnak, nyilatkoznak, és pontosan megtudhatjuk 2 kattintásból, hogy kik ők, hanem azok, akik a “háttérben” fizikailag hozzájárultak egy-egy darab létrejöttéhez, hiszen nélkülük a terv nem kel életre: modellezők, mintavarrók, szabászok, varrók, vasalók, szitanyomók, karbantartók és mèg nem is gondolnánk, milyen sokan dolgoznak a ruháinkon. #wemadeyourclothes”

Az Emporium női ruházatot gyártó cég igazgatója, Csapkai Ildikó (https://emporium.hu/) szintén bemutatta a dolgozóit:

“Nálunk minden Évával kezdődik. Ő a mi modellvarrónk, aki a cég legelső alkalmazottja volt 30 évvel ezelőtt. Kezdetben minden egyes darabot ő varrt, mára a technológia kidolgozása a feladata. Hogyan legyen minden darab tökéletes, hogyan kerüljön a szabász asztalra a minta, hogy az a legoptimálisabb legyen, hogy a lehető legkevesebb anyag vesszen kárba. Egy ideje nem csak a varrógép, hanem a számítógép is a kedvenc eszközévé vált. #FashionRevolution #Imadeyourclothes. Ahhoz, hogy tökéletes darabjaink legyenek, a prototípusnak hibátlannak kell lennie, aki ezért felel: Tündi. Karnyújtásnyira dolgozik Évától, így a keze alá is dolgozik. Egy kisgyerek fantasztikus anyukája. Az Emporiumnál az is fontos, hogy a gyerekek mellett is lehessen dolgozni. Szabó Kati, szintén 30 éve az Emporiumnál dolgozik. Minden egyes darabot ő szab ki, ez idő alatt ez kb. 600. 000 ruha darab. Elképesztő mennyiség, minden nap így mosolyog mikor kezébe veszi az ollót, vagy az anyagot teríti az asztalra.”

A magyar gyártók közül az INNOWEAR-TEX Kft a Védőháló c.kiállításon is kampányolt a FR mellett.  #imadeyourclothes

 

Köszönjük az oktatási intézmények, helyi szervezetek  FR kampány munkáját:

Budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium

 

INDUL A 2019-ES FASHION REVOLUTION KAMPÁNY!

CSATLAKOZZ TE IS A FASHION REVOLUTION KIÁLTVÁNYHOZ, a MANIFESTO-hoz!

Divat Forradalmi/Fashion Revolution KIÁLTVÁNY

MI VAGYUNK A DIVAT FORRADALOM. Tervezők, gyártók, készítők, ruhaipari szakmunkások és fogyasztók. Elméleti szakemberek/akadémikusok, írók, felsővezetők, márkák, kiskereskedők, szakszervezetek és politikai döntéshozók. Mi vagyunk az iparág és a nyilvánosság. Világpolgárok vagyunk. Mozgalom és közösség vagyunk. Mi vagyunk Te. Imádjuk a divatot. De ruháinkkal nem akarjuk kizsákmányolni az embereket vagy elpusztítani a bolygónkat. Gyökeres, forradalmi változást követelünk.

Ez az álmunk…

 1. A divat tiszteletet parancsoló munkát nyújt, az elképzeléstől a létrehozáson át a kifutóig. Nem nyom el, nem veszélyeztet, nem használ ki, nem jelent túlmunkát, nem zaklat, nem sért vagy különböztet meg senkit. A divat szabaddá teszi a készítőt és a viselőt és mindenkit felhatalmaz arra, hogy kiálljon a jogaiért.
 2. A divat igazságos és egyenlő fizetést nyújt. A mezőgazdasági farmtól az üzletekig az iparban dolgozó valamennyi résztvevő számára megélhetést nyújt. A divat kiemeli az embereket a szegénységből, virágzó társadalmakat hoz létre és valóra váltja a vágyakat.
 3. A divat kifejezési lehetőséget nyújt az emberek számára, hogy félelem nélkül beszéljenek, elnyomás nélkül egységbe szerveződjenek, munkahelyi és közösségeken belüli jobb feltételeket érjenek el/harcoljanak ki.
 4. A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.
 5. A divat szolidaritást, elfogadást és demokráciát jelképez fajra, társadalmi osztályra, nemre, korra, egészségre vagy szellemi képességre tekintet nélkül. A különbözőséget a siker alapkövének tekinti.
 6. A divat óvja és helyre állítja a környezetet. Nem károsítja az értékes természeti erőforrásokat, nem teszi tönkre a termőföldünket, nem szennyezi a levegőnket és vizünket, nem károsítja az egészségünket. A divat védi valamennyi élőlény jólétét és megőrzi a különböző ökológiai rendszereinket.
 7. A divat sose rombol vagy szemetel feleslegesen, hanem gondosan újra tervezi és helyre állítja a körforgást. A divat helyreállított, újrahasznosított, újra feldolgozott és visszaforgatott. A gardróbszekrényeink és szemétlerakóink nincsenek tele olyan ruhákkal, amelyekre vágyunk, de nem becsülünk, amelyeket megveszünk, de nem tartunk meg.
 8. A divat átlátható és egyértelmű. A divat tisztaságot jelent és nem rejtőzik a bonyolultság álarca mögé, nem épít kereskedelmi titkokra azért, hogy haszonra tegyen szert. Bárki, bárhol kitalálhatja, hogy hogyan, hol, kivel és milyen feltételek mellett készül el az öltözéke.
 9. A divat a sikert többen méri, mint az értékesítés és a profit. A divat egyenlő értéknek ismeri el az anyagi növekedést, az emberi jólétet és a környezeti fenntarthatóságot.
 10. A divat kifejezést, örömöt, feltűnést, tiltakozást, kényelmet, együttérzést és elosztást tükröz. A divat sohasem igáz le, nem feketít be, nem degradál le, nem kicsinyít le, nem kompromittál. A divat az életet ünnepli.

A kiáltvány aláírása: https://fashionrevolution.org/manifesto

Fashion Revolution Magyarország kiáltványához és a kampányhoz Magyarországon csatlakozhatsz:

Facebook oldal: https://facebook.com/fashionrevolutionhungary

MANIFESTO

 

Divat Forradalmi/Fashion Revolution KIÁLTVÁNY

 

MI VAGYUNK A DIVAT FORRADALOM. Tervezők, gyártók, készítők, ruhaipari szakmunkások és fogyasztók. Elméleti szakemberek/akadémikusok, írók, felsővezetők, márkák, kiskereskedők, szakszervezetek és politikai döntéshozók. Mi vagyunk az iparág és a nyilvánosság. Világpolgárok vagyunk. Mozgalom és közösség vagyunk. Mi vagyunk Te. Imádjuk a divatot. De ruháinkkal nem akarjuk kizsákmányolni az embereket vagy elpusztítani a bolygónkat. Gyökeres, forradalmi változást követelünk.

 

Ez az álmunk…

 

 1. A divat tiszteletet parancsoló munkát nyújt, az elképzeléstől a létrehozáson át a kifutóig. Nem nyom el, nem veszélyeztet, nem használ ki, nem jelent túlmunkát, nem zaklat, nem sért vagy különböztet meg senkit. A divat szabaddá teszi a készítőt és a viselőt és mindenkit felhatalmaz arra, hogy kiálljon a jogaiért.

 

 1. A divat igazságos és egyenlő fizetést nyújt. A mezőgazdasági farmtól az üzletekig az iparban dolgozó valamennyi résztvevő számára megélhetést nyújt. A divat kiemeli az embereket a szegénységből, virágzó társadalmakat hoz létre és valóra váltja a vágyakat.

 

 1. A divat kifejezési lehetőséget nyújt az emberek számára, hogy félelem nélkül beszéljenek, elnyomás nélkül egységbe szerveződjenek, munkahelyi és közösségeken belüli jobb feltételeket érjenek el/harcoljanak ki.

 

 1. A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.

 

 1. A divat szolidaritást, elfogadást és demokráciát jelképez fajra, társadalmi osztályra, nemre, korra, egészségre vagy szellemi képességre tekintet nélkül. A különbözőséget a siker alapkövének tekinti.

 

 1. A divat óvja és helyre állítja a környezetet. Nem károsítja az értékes természeti erőforrásokat, nem teszi tönkre a termőföldünket, nem szennyezi a levegőnket és vizünket, nem károsítja az egészségünket. A divat védi valamennyi élőlény jólétét és megőrzi a különböző ökológiai rendszereinket.

 

 1. A divat sose rombol vagy szemetel feleslegesen, hanem gondosan újra tervezi és helyre állítja a körforgást. A divat helyreállított, újrahasznosított, újra feldolgozott és visszaforgatott. A gardróbszekrényeink és szemétlerakóink nincsenek tele olyan ruhákkal, amelyekre vágyunk, de nem becsülünk, amelyeket megveszünk, de nem tartunk meg.

 

 1. A divat átlátható és egyértelmű. A divat tisztaságot jelent és nem rejtőzik a bonyolultság álarca mögé, nem épít kereskedelmi titkokra azért, hogy haszonra tegyen szert. Bárki, bárhol kitalálhatja, hogy hogyan, hol, kivel és milyen feltételek mellett készül el az öltözéke.

 

 1. A divat a sikert többen méri, mint az értékesítés és a profit. A divat egyenlő értéknek ismeri el az anyagi növekedést, az emberi jólétet és a környezeti fenntarthatóságot.

 

 1. A divat kifejezést, örömöt, feltűnést, tiltakozást, kényelmet, együttérzést és elosztást tükröz. A divat sohasem igáz le, nem feketít be, nem degradál le, nem kicsinyít le, nem kompromittál. A divat az életet ünnepli.

A kiáltvány aláírása: https://fashionrevolution.org/manifesto

A FR központi honlapja további edukációs anyagokkal, inforgrafikákkal, letölthető tartalmakkal:

Home

Fashion Revolution magyarországi  kampányhoz csatlakozhatsz: 

facebook.com/fashionrevolutionhungary

instagram.com/fashionrevolutionhungary

 

E-mail címünk: fashionrevolutionhungary@gmail.com

 

A Fashion Revolution mozgalomhoz csatlakozó eseményeket ide érdemes feltölteni: https://www.fashionrevolution.org/events/community/add?mc_cid=96c55cb5d9&mc_eid=8208a4e8e

Bővebben a Fashion Revolution Week magyarországi programjairól

 1. április 22. – I. Upcycling Napok – kedvezmények és vásár

Egészen május 1-ig tart az I. Upcycling Napok – kedvezmények és vásár, amely kifejezetten az upcyclinggal foglalkozó tervezők munkáját szeretné megismertetni veletek. Ők azok, akik használt alapanyagból, hulladékból készítenek dizájntárgyakat.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/931651810377102/

♻️Design hulladékból♻️
A különleges esemény egyik célja, hogy a környezettudatosságra már most érzékeny embereknek is lehessen egy ünnepe, amikor kedvezményesebben vásárolhatnak fenntartható termékeket. A másik cél, hogy az összegyűjtött kedvezményekkel azokat is a #zerowasteéletmód irányába tereljük, akik még csak kacérkodnak a gondolattal. A hazai upcycling tervezők összeszervezésének harmadik célja pedig az, hogy megmutassuk: a feleslegessé vált anyagokból és hulladékokból, úgy mint kávékapszulák, gumimatracok, műanyag flakonok, számítógép alkatrészek, régi ruhadarabok stb. igazán színvonalas design tárgyakat lehet tervezni. Ez az #upcyclingdesign.

Az I. Upcycling Napokon ezért eddig több, mint 23 magyar tervező online letölthető kuponkedvezményekkel készül, amely kedvezményeket majd a webshopos vagy offline vásárláskor vagy worshop részvételkor lehet felhasználni az #UpcyclingNapok ideje alatt, április 22. és május 1. között.

A kezdeményezésben résztvevő designerek:
Artkores,
Back2Bag
BogBag
Cimbi,
Cirrhopp,
Jupcycle – Julia’s upcycle room,
Lazlo,
Lilla Sellei Bags,
Maminvent,
Mancika Designs,
Mimikri,
Nusenka
Nearnia
Plastenka
Printa
Reborn
Renaichance
RePityke,
Réthy Fashion,
REkreáció,
Undersea Bikini,
UPCY ökodesign,
Ursuslupus

 1. április 23. – Tudatosan a jövőnkért: etikus és fair trade divatipar

Két, egymásra épülő kerekasztal beszélgetéssel jelentkezik a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amelynek témája a méltányos munkakörülményeket támogató, etikus divatipar lesz.

Figyelem, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/409325256522372/

 1. április 23-26. Printa x Fashion Revolution

A Printa évek óta szervez eseményeket a Fashion Revoltuion Weekre is. A divatforradalom hetén megnyitják a műhelyt és beinvitálnak bárkit, akit érdekel a szitanyomás vagy a tervezés, gyártás folyamata. Bejelentkezés az info@printa.hu címen!

A Printa eseményei: https://www.facebook.com/events/267959014079690/

 1. április 23-30. WEALL x Fashion Revolution

Soós Dóra, a WEALL márka tervezője a Fashion Revolution Week alatt a tudatos vásárlásra és a fair fashion elveire hívja fel a figyelmet. Termékei április 23-tól április 30-ig 15% kedvezménnyel érhetők el a LA’JOS Concept Store-ban. A bevétel végösszegéből további 15%-kal a Fashion Revolution Hungary szervezetet támogatják.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2329153290634309/

 1. április 24-27. Fashion Revolution Hét x RePityke x Pinkponilo

Többnapos esemény a PINKPONILO és a RePityke szervezésében

 1. április 24. 16.00-19.00 Ruhacsere a Messzelátó Egyesületnél /// helyszín: Impact Hub Budapest

Infó a zárt Facebook csoportban: https://www.facebook.com/groups/562623147479102/

 1. április 24. 19.30-21.30 Tervezői pitch fórum /// helyszín: Impact Hub

Az esemény keretében fiatal hazai tervezők beszélnek röviden arról, hogy mitől is fenntartható az ő márkájuk, s néhány terméket is magukkal hoznak.

Részvételi díj: 1000,-

Regisztráció és jegyvásárlás: https://www.repityke.com/events/tervezoi-pitch-forum-impact-hub

Kérdések és koordináció: repityke@gmail.com

 1. április 25. 18.30 True Cost c. film vetítése (angolul, magyar felirattal) /// helyszín: Impact Hub

A vetítést követően közös beszélgetés Csobota-Fehér Viktóriával (Zoób Kati volt főszabásza), Dr. Mányi Walek Gabriellával (a Nemzeti Divat Liga elnöke), és Vetlényi Almával (Alma Vetlényi) tervezővel.

Regisztráció: https://forms.gle/RXihViYxcsXvxxf59

Részletes esemény:  https://www.facebook.com/events/2043633372606039/

 1. április 26. PÉNTEK 18.30 Kerekasztal beszélgetés a víz és a divatipar viszonyáról /// helyszín: Paloma, PINKPONILO stúdió

Milyen innovációs lehetőségek vannak a víztisztításra? Egyáltalán miért lett ilyen kiemelt téma a vízszennyezés – főként a divatipar kontextusában. Mi a helyzet világszerte és idehaza? Mi kerül a vízbe és miért, mekkora a baj? Különböző területekről meghívott szakértőkkel beszélgetünk, s igyekszünk a gyakorlati útmutatás felé orientálódni.

Regisztráció: hello@pinkponilo.com

 1. április 27. SZOMBAT 16.00-20.00 Gymbag varrás × RePityke /// helyszín: Paloma, ROOM 13

Ha valami igazán egyedire vágysz, gyere és varrd meg nálunk újrahasznosított anyagokból a legújabb gymbagedet.

Regisztráció és részletek: https://www.repityke.com/events/gymbag-varras-fashion-revolution-week

 1. április 27. SZOMBAT 14.00-17.00 Természetes anyagfestés workshop × PINKPONILO /// helyszín: Paloma, PINKPONILO stúdió

Regisztráció és részletek: https://www.facebook.com/events/2252495054793602/

 

Kérjük, Te is csatlakozz hozzánk, ötleteiddel és részvételeddel támogasd a magyarországi kampányunkat!

 

 

 

Contact Form

 

Follow us on…
FACEBOOK
INSTAGRAM

Country Coordinator

Dr.Gabriella Mányi Walek

Dr.Gabriella Mányi Walek

View bio

Country Team

Anna Kudron

Anna Kudron

View bio
Lilla Hidegkuti

Lilla Hidegkuti

Student Ambassador

View bio
Enikő Mandzák

Enikő Mandzák

View bio
Eszter Mengyán

Eszter Mengyán

View bio
Réka Szentesi

Réka Szentesi

View bio

MEET THE TEAM

Country Coordinator

Dr.Gabriella Mányi Walek

Dr.Gabriella Mányi Walek

View bio

Country Team

Anna Kudron

Anna Kudron

View bio
Lilla Hidegkuti

Lilla Hidegkuti

Student Ambassador

View bio
Enikő Mandzák

Enikő Mandzák

View bio
Eszter Mengyán

Eszter Mengyán

View bio
Réka Szentesi

Réka Szentesi

View bio

SUPPORT US

Fashion Revolution is only five years old and already the world’s largest fashion activism movement.
We will continue to push for greater transparency through investigative research,
inspiring informative content and creative events, but we need your help.

DONATE

Contact form

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Hungary on social media