FASHION REVOLUTION
Hungary

A Fashion Revolution Hungary kiemelten kezeli a fiatalok edukációját, ezt a célt szolgálja a többi FR teammel együtt folytatott közös munka az oktatási projektekben is. 2023. március 24-én került bemutatásra a Londonban debütált RecyCOOL for School Erasmus+ projekt és a témához kapcsolódó Visegrad Fund által támogatott kreatív játék projekt.

Miért van szükség a Fashion Revolutionre?

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét és  további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza nevű ruhagyár épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben.

Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A mozgalom létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség!

Minden évben április 24-e környéke a Fashion Revolution Week kezdete. Ekkor a FR országok aktivistái – köztük a magyarországi core team tagjai is – azon vannak, hogy a divat erejével felhívják a figyelmet a ruháinkat készítők életminőségére és a globális divatipar környezeti, társadalmi, gazdasági problémaira. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai: tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók,  divatot kedvelők.

FASHION REVOLUTION MANIFESTO | DIVATFORRADALOM KIÁLTVÁNY 

MI VAGYUNK A DIVATFORRADALOM! Tervezők, gyártók, készítők, ruhaipari szakmunkások és fogyasztók. Elméleti szakemberek/akadémikusok, írók, felsővezetők, márkák, kiskereskedők, szakszervezetek és politikai döntéshozók. Mi vagyunk az iparág és a nyilvánosság. Világpolgárok vagyunk. Mozgalom és közösség vagyunk. Mi vagyunk Te. Imádjuk a divatot. De ruháinkkal nem akarjuk kizsákmányolni az embereket vagy elpusztítani a bolygónkat. Gyökeres, forradalmi változást követelünk. Ez az álmunk…

 1. A divat tiszteletet parancsoló munkát nyújt, az elképzeléstől a létrehozáson át a kifutóig. Nem nyom el, nem veszélyeztet, nem használ ki, nem jelent túlmunkát, nem zaklat, nem sért vagy különböztet meg senkit. A divat szabaddá teszi a készítőt és a viselőt és mindenkit felhatalmaz arra, hogy kiálljon a jogaiért.
 2. A divat igazságos és egyenlő fizetést nyújt. A mezőgazdasági farmtól az üzletekig az iparban dolgozó valamennyi résztvevő számára megélhetést nyújt. A divat kiemeli az embereket a szegénységből, virágzó társadalmakat hoz létre és valóra váltja a vágyakat.
 3. A divat kifejezési lehetőséget nyújt az emberek számára, hogy félelem nélkül beszéljenek, elnyomás nélkül egységbe szerveződjenek, munkahelyi és közösségeken belüli jobb feltételeket érjenek el/harcoljanak ki.
 4. A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.
 5. A divat szolidaritást, elfogadást és demokráciát jelképez fajra, társadalmi osztályra, nemre, korra, egészségre vagy szellemi képességre tekintet nélkül. A különbözőséget a siker alapkövének tekinti.
 6. A divat óvja és helyre állítja a környezetet. Nem károsítja az értékes természeti erőforrásokat, nem teszi tönkre a termőföldünket, nem szennyezi a levegőnket és vizünket, nem károsítja az egészségünket. A divat védi valamennyi élőlény jólétét és megőrzi a különböző ökológiai rendszereinket.
 7. A divat sose rombol vagy szemetel feleslegesen, hanem gondosan újra tervezi és helyre állítja a körforgást. A divat helyreállított, újrahasznosított, újra feldolgozott és visszaforgatott. A gardróbszekrényeink és szemétlerakóink nincsenek tele olyan ruhákkal, amelyekre vágyunk, de nem becsülünk, amelyeket megveszünk, de nem tartunk meg.
 8. A divat átlátható és egyértelmű. A divat tisztaságot jelent és nem rejtőzik a bonyolultság álarca mögé, nem épít kereskedelmi titkokra azért, hogy haszonra tegyen szert. Bárki, bárhol kitalálhatja, hogy hogyan, hol, kivel és milyen feltételek mellett készül el az öltözéke.
 9. A divat a sikert többen méri, mint az értékesítés és a profit. A divat egyenlő értéknek ismeri el az anyagi növekedést, az emberi jólétet és a környezeti fenntarthatóságot.
 10. A divat kifejezést, örömöt, feltűnést, tiltakozást, kényelmet, együttérzést és elosztást tükröz. A divat sohasem igáz le, nem feketít be, nem degradál le, nem kicsinyít le, nem kompromittál. A divat az életet ünnepli.

 

 

FASHION REVOLUTION WEEK 2024 | DIVATFORRADALOM HÉT 2024

 

Meghívó! Csatlakozz Te is a 2024-es Fashion Revolution Week-hez!

Vésd a naptárba a dátumot: 2024. április 15-24.

Örömmel jelentjük be, hogy a 2024-es Fashion Revolution Week témája: Hogyan legyél divatforradalmár?

Globális, emberközpontú mozgalomként az elmúlt évtized tanulságai és hatásai inspiráltak bennünket, hogy 10 év aktív kampányolását 10 nap cselekvéssel ünnepeljük meg. Ennek jegyében meghívjuk a globális közösségünket, hogy osszák meg mit jelent számukra a forradalom részeseinek lenni. Meghallgathatunk közösségépítőket, kreatív gondolkodókat és szervezőket, ahogyan a divatforradalmárok következő generációját vezetik, és feltárjuk a divat szerepét a társadalmi és környezeti igazságszolgáltatás előmozdításában.

Mindenkinek megvan a maga szerepe egy olyan divatipar felépítésében, amely az embereket és a bolygót helyezi előtérbe, de a kezdés ijesztőnek tűnhet. Csatlakozz hozzánk a Fashion Revolution tíz évének megünneplésében, és definiáljuk újra, hogyan néz ki a divataktivizmus a jövőben.

Csatlakozz a Facebook eseményhez itt:
https://www.facebook.com/events/7162686447142027

Fashion Revolution hét 2024 programok

WAMP dizájn vásár

2024.04.14.

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba.

Látogatóinkat ingyenes belépéssel a 2. emeleti rendezvényterembe várjuk.
A rendezvény gyerek-és kutyabarát!

Mindenki lehet divatforradalmár

2024.04.15.

A Fashion Revolution Week indító, ZÁRTKÖRŰ programjaként a Fashion Revolution Hungary csapata motivációs videót készít, amelyben elmesélik történetüket és azokra a kérdésekre szeretnének választ adni a saját tapasztalatuk szerint, hogy miért érdemes a FR mozgalomhoz csatlakozni, a FR Hungary Teamben mit tesznek a kampányért, hogyan tudnak másokat is motiválni, hogy részt vegyenek ebben a nemzetközi munkában és milyen üzenetük van a fiatalok számára.

Esemény részletei

Tavaszi ruhacsere

2024.04.16.

Lecserélnéd a tavaszi ruháidat, de fontos számodra a fenntarthatóság?
Gyere el, frissítsd fel szekrényed tartalmát és járulj hozzá a ruhák csodálatos körforgásához! Ha kedved tartja, maradj egy teára, beszélgessünk! Egy jó ügyet is támogatsz!
Az esemény után megmaradt ruhákat rászoruló személyekhez juttatjuk el.

A divat és ami mögötte van – Online Egész-ség Klub előadás

2024.04.16.

Régente a ruhavásárlás, a „shoppingolás”  nem volt a hétköznapjaink része: évente néhányszor kerítettünk rá sort, amikor az évszakok változtak, vagy amikor kinőttük azt, amink volt, esetleg különleges esemény inspirálta. Körülbelül 20 évvel ezelőtt valami megváltozott. Olcsóbbak lettek a ruhák, felgyorsultak a trendciklusok, a vásárlás hobbivá vált. Beléptünk a fast fashion (gyors divat) és a globális üzletláncok korába, amelyek most uralják sétáló utcáinkat, plázáinkat és online vásárlásainkat.

Divatforradalmárok – kerekasztal beszélgetés

2024.04.18.

Mindenkinek megvan a maga szerepe egy olyan divatipar felépítésében, amely az embereket és a bolygót helyezi előtérbe.
Csatlakozz hozzánk a Fashion Revolution tíz évének megünneplésében, és definiáljuk újra, hogyan néz ki a divataktivizmus a jövőben! A Fashion Revolution Hungary szervezésében egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül fogjuk megvitatni, hogy miként formálható a fenntartható divat iránti attitűd itthon, milyen tendencia figyelhető meg 5 évvel ezelőtthöz képest, illetve, hogy milyen akadályai vannak a fenntartható divat széleskörű terjedésének.

Open Studio Day

2024.04.19.

Három fenntartható, hazai márka és egy divattanácsadással, személyi stylinggal foglalkozó vállalkozás egy helyen. A stúdió most kinyitja a kapuit és szeretettel várja az érdeklődőket, akiknek fontos, hogy minőségi, magyar tervezői ruhadarabokat vásároljanak. Nézz körül a Bastion, az IWOLA és a Mojza Projekt termékei között és ismerd meg, hogy kik állnak a márka mögött, #whomademyclothes! Duta Nicolette- Divatkaland pedig abban segít a vásárlás során, hogy a szín-és testalkat típusodhoz megfelelő ruhákat válassz ki!

Rongyderbi – Nyilvános javítási nap

2024.04.20.

A Rongyderbi – Nyilvános Javítási Nap – a Fashion Revolution nemzetközi mozgalomba kapcsolódva – kollektív, szelíd tiltakozás a fenntarthatatlan, hulladéktermelő és környezetkárosító divatrendszer ellen.
Április 20-án, szombaton csatlakozz Te is településeden a Rongyderbi – Nyilvános Javítási Naphoz, melynek célja, hogy az új és régi divatforradalmárokat a helyi utcákra (vagy közösségi épületekbe) hívja közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra.

Esemény részletei

Magyar Hímzésvilág újrahasznosítása

2024.04.20.

Réti Éva előadása “Magyar hímzésvilág újrahasznosítása” címmel Erdélyi Magyarok Egyesületében (Budapest, Molnár u.5), ahol Sajtos Enikő Magyarország első képzett mozgássérült modelljének és divattervezőjének a kiállítása is látható. Enikő édesanyja támogatásával egyedi, újrahasznosított, hagyományőrző népi hímzéseket is felhasználó ruhákat, praktikus kiegészítőket tervez és évek óta csatlakozik a FR kiemelt kampány hetéhez.

Makers’ Market Buda vásár

2024.04.21.

Idén először, április 21-én várunk Benneteket nagy szeretettel kedvenc budai nyári helyszínünkön, a Fény Utcai Piacon a Makers’ Market-en, több mint hatvan hazai alkotó rengeteg gyönyörű tárgyával! A legszuperebb hazai designterek alkotásai mellett dj szettel és finomságokkal is készülünk, melyekről a piac vendéglátóhelyei mellett kis kézműves gasztroműhelyek gondoskodnak!
A Makers’ Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki – egy remek alkalom, hogy a szép tárgyak alkotóival személyesen is találkozzunk!

Re-Design vásár és workshop

2024.04.21.

A Fashion Revolution Week keretein belül várunk szeretettel az első soproni ReFashion PoP-Up vásárra városunk szívében a Deák téren, a Vinodomban. Tervezőként bemutatjuk mi miben látjuk az etikus fenntartható divatot, személy szerint mit teszünk azért, hogy kicsit lassítsuk a divatipar világszintű rombolását. Workshopjainkon látogatóink is megtanulhatnak néhány újrahasznosító trükköt, kipróbálhatják magukat a redesigner szerepben.

Esemény részletei

Mentsd meg a farmered!  – Újrahasznosító workshop

2024.04.23.

A workshopon farmernadrág felhasználásával táskákat lehet készíteni. Egy workshop időtartama: kb.3 óra.
Mindkét napon 2-2 workshopra lehet jelentkezni. A reggeli workshopok 10 órakor, a délutániak pedig 15 órakor kezdődnek.
Egy-egy workshopon 4 fő tud kényelmesen dolgozni a varrógépeken. A részvétel kedvezményes díja 4.000 Ft. Szükség esetén, anyagot a varrószalon is tud biztosítani.

Adam X Atelier x NAVONA Mini couture workshop: Kulisszatitkok a couture világából

2024.04.19.

Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Amerikában elismert tervező, Adam X Atelier, aki április 17-én a Budapest Fashion Week egyik kiemelt résztvevője, felajánlotta, hogy a NAVONA Fashion szalonjában, Navona Megla Rózsával együtt egy workshopot tartanak. Adam X rendkívül tehetséges tervező, nagyon sok aprólékos kézi munkával alkotja a ruháit és nagy szakmai alázattal dolgozik a couture világában.

Esemény részletei

Divatipari Átláthatósági Index 2023

Fényt derítünk arra, hogy a világ legnagyobb divatmárkái milyen mennyiségű információt tesznek közzé ellátási láncuk
tevékenységéről és hatásairól, annak érdekében, hogy aktivizmusodat megerősítse a nagyobb felelősségvállalás érdekében.

Töltsd le a Divatipari Átláthatósági Indexet

Csapatunk

Dr. Gabriella Mányi Walek

Dr. Gabriella Mányi Walek

Country Coordinator

View bio
Éva Réti

Éva Réti

Educational Coordinator

View bio
Annamária Sütő

Annamária Sütő

Administrative Manager

View bio
Judit Pekk-Fekete

Judit Pekk-Fekete

Project Manager

View bio
Pölz Klaudia

Pölz Klaudia

Fashion journalist

View bio
Héjja Tamara

Héjja Tamara

Online Communication Manager

View bio
Héjja Tímea

Héjja Tímea

Online Communication Manager

View bio

Contact form

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Hungary on social media