FASHION REVOLUTION
Hungary

A Fashion Revolution Hungary kiemelten kezeli a fiatalok edukációját, ezt a célt szolgálja a többi FR teammel együtt folytatott közös munka az oktatási projektekben is. 2023. március 24-én került bemutatásra a Londonban debütált RecyCOOL for School Erasmus+ projekt és a témához kapcsolódó Visegrad Fund által támogatott kreatív játék projekt.

Miért van szükség a Fashion Revolutionre?

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét és  további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza nevű ruhagyár épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben.

Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A mozgalom létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség!

Minden évben április 24-e környéke a Fashion Revolution Week kezdete. Ekkor a FR országok aktivistái – köztük a magyarországi core team tagjai is – azon vannak, hogy a divat erejével felhívják a figyelmet a ruháinkat készítők életminőségére és a globális divatipar környezeti, társadalmi, gazdasági problémaira. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai: tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók,  divatot kedvelők.

FASHION REVOLUTION MANIFESTO | DIVATFORRADALOM KIÁLTVÁNY 

MI VAGYUNK A DIVATFORRADALOM! Tervezők, gyártók, készítők, ruhaipari szakmunkások és fogyasztók. Elméleti szakemberek/akadémikusok, írók, felsővezetők, márkák, kiskereskedők, szakszervezetek és politikai döntéshozók. Mi vagyunk az iparág és a nyilvánosság. Világpolgárok vagyunk. Mozgalom és közösség vagyunk. Mi vagyunk Te. Imádjuk a divatot. De ruháinkkal nem akarjuk kizsákmányolni az embereket vagy elpusztítani a bolygónkat. Gyökeres, forradalmi változást követelünk. Ez az álmunk…

 1. A divat tiszteletet parancsoló munkát nyújt, az elképzeléstől a létrehozáson át a kifutóig. Nem nyom el, nem veszélyeztet, nem használ ki, nem jelent túlmunkát, nem zaklat, nem sért vagy különböztet meg senkit. A divat szabaddá teszi a készítőt és a viselőt és mindenkit felhatalmaz arra, hogy kiálljon a jogaiért.
 2. A divat igazságos és egyenlő fizetést nyújt. A mezőgazdasági farmtól az üzletekig az iparban dolgozó valamennyi résztvevő számára megélhetést nyújt. A divat kiemeli az embereket a szegénységből, virágzó társadalmakat hoz létre és valóra váltja a vágyakat.
 3. A divat kifejezési lehetőséget nyújt az emberek számára, hogy félelem nélkül beszéljenek, elnyomás nélkül egységbe szerveződjenek, munkahelyi és közösségeken belüli jobb feltételeket érjenek el/harcoljanak ki.
 4. A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.
 5. A divat szolidaritást, elfogadást és demokráciát jelképez fajra, társadalmi osztályra, nemre, korra, egészségre vagy szellemi képességre tekintet nélkül. A különbözőséget a siker alapkövének tekinti.
 6. A divat óvja és helyre állítja a környezetet. Nem károsítja az értékes természeti erőforrásokat, nem teszi tönkre a termőföldünket, nem szennyezi a levegőnket és vizünket, nem károsítja az egészségünket. A divat védi valamennyi élőlény jólétét és megőrzi a különböző ökológiai rendszereinket.
 7. A divat sose rombol vagy szemetel feleslegesen, hanem gondosan újra tervezi és helyre állítja a körforgást. A divat helyreállított, újrahasznosított, újra feldolgozott és visszaforgatott. A gardróbszekrényeink és szemétlerakóink nincsenek tele olyan ruhákkal, amelyekre vágyunk, de nem becsülünk, amelyeket megveszünk, de nem tartunk meg.
 8. A divat átlátható és egyértelmű. A divat tisztaságot jelent és nem rejtőzik a bonyolultság álarca mögé, nem épít kereskedelmi titkokra azért, hogy haszonra tegyen szert. Bárki, bárhol kitalálhatja, hogy hogyan, hol, kivel és milyen feltételek mellett készül el az öltözéke.
 9. A divat a sikert többen méri, mint az értékesítés és a profit. A divat egyenlő értéknek ismeri el az anyagi növekedést, az emberi jólétet és a környezeti fenntarthatóságot.
 10. A divat kifejezést, örömöt, feltűnést, tiltakozást, kényelmet, együttérzést és elosztást tükröz. A divat sohasem igáz le, nem feketít be, nem degradál le, nem kicsinyít le, nem kompromittál. A divat az életet ünnepli.

FASHION REVOLUTION WEEK 2023 | DIVATFORRADALOM HÉT 2023

A FR Hungary idén a MANIFESTO 4. pontjával fog kiemelten foglalkozni.  

A képzett szabók és szabómesterek, egy-egy kézműves szakma képviselői kiöregedőben vannak, az új generáció nem érdeklődik az ilyen szakmunkák iránt, nem kapnak elég motivációt és a megfelelő oktatás és támogatás – a döntéshozók részéről is –  hiányzik. Ez egy valós és megoldatlan helyzet Magyarországon, de más országokban is hasonló nehézségekkel küzdenek.  A tervezett programokkal célunk, hogy jobb párbeszédet és együttműködést teremtsünk az iparág ezen szegmensében, és motiváljuk a fiatal generációt, hogy becsülje a mesterségbeli tudást, a kézművességet és a hagyományokat a divatban. A hagyományőrző és kézműves technikák mellett a kortárs divatból is jó példákat szeretnénk bemutatni, hogy ezeket az értékeket a tervezők hogyan tudják integrálni a fiatalok modern öltözékébe.

Nagyon sok izgalmas, színes program: workshop, studió és műhely látogatás, kerekasztal beszélgetés, konferencia és divatbemutató is szerepel a FRW2023 magyarországi eseményei között.

FRW2023: https://fb.me/e/2GhRxBEdK

A FRW2023 inditó programjaként a Manifesto 4. pontjának koncepciójához messzemenően illő eseményhez, a XII. Országos Viseletkonferenciához mi is csatlakozunk, amelyet a Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen rendez  április 21-22-én,  „VISELETEK RÉGEN ÉS MA” címmel.

A rendezők célja tanácskozási és találkozási lehetőséget teremteni egyéni alkotók, műhelyek, szakkörök, szakemberek és érdeklődők számára. A konferenciához kiállítás és divatbmutató is csatlakozik.
Bővebb információ ITT. A konferenciára jelentkezni csak online regisztrációs lapon lehet IDE KATTINTVA.
Jelentkezési határidő: 2023. március 29.
Kezdd a FRW2023 kampányhetet Egerben és ismerd meg velünk azokat a mesterembereket, népi iparművészeket, viselet készítőket, tervezőket, akik szivükön viselik a hagyományörzést a jövő generációk érdekében!

Az egri konferencia után szervezünk egy angol nyelvű online szemináriumot április 24-én 10 órától (CET): “Craftsmanship and heritage in the heart of fashion” (kézművesség és örökség a divat szívében) címmel, amelyben a világ különböző részéből érkező szakemberek, oktatók, alkotók osztják meg tapasztataikat ebben a témában.

Ez a szeminárium a #GSFW (Globális Fenntarthatósági Divathét) FRW2023-hez csatlakozó programja is lesz, a további részletek a https://www.gsfashionweek.com/2023/03/15/gsfw-is-joining-frw2023/ honlapon is megtalálhatók lesznek.

Csapatunk

Dr. Gabriella Mányi Walek

Dr. Gabriella Mányi Walek

Country Coordinator

View bio
Éva Réti

Éva Réti

Educational Coordinator

View bio
Annamária Sütő

Annamária Sütő

Administrative Manager

View bio
Judit Pekk-Fekete

Judit Pekk-Fekete

Project Manager

View bio
Dori Toth-Piukovics

Dori Toth-Piukovics

Marketing Team Leader

View bio

Contact form

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Hungary on social media