Együttműködés az életstílus-ágazatokért: WORTH Partnership Project – Mányiné Dr. Walek Gabriellával beszélgettünk

By Fashion Revolution Hungary

2 years ago

A WORTH Partnership Project az egyetlen olyan európai projekt, ahol tervezők, kkv-k, gyártók és technológiai szolgáltatók dolgoznak együtt innovatív, design-orientált üzleti ötletek kidolgozásán.

A projekt főként életstílus-ágazatokra összpontosít, beleértve a divat- és textil-, lábbeli-, bőr- és szőrme-, bútor-/lakberendezési/belsőépítészeti alkotókat, valamint az ékszer- és kiegészítőket.

A projekt inkubációs programot biztosít a vállalatoknak új vállalkozások fejlesztésére: a) 10 000 – 20 000 € pénzügyi támogatást; b) coaching az üzleti stratégiáról és technológiafejlesztésről; c) jogi tanácsadás a szellemi tulajdonjogokkal és -védelemmel kapcsolatban; d) kiállításokon való részvétel; e) hálózatépítés és szakmai kapcsolatok.

A kezdetekről, a célokról, az első WORTH tapasztalatairól, továbbá az aktualitásokról Mányiné dr.Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke, a #GSFW (Globális Fenntarthatósági Divathét) alapítója és elnöke, a Fashion Revolution Hungary országkoordinátora, WORTH nagykövet válaszolt kérdéseinkre.

Mányiné Dr. Walek Gabriella

Hogyan kerültél kapcsolatba a WORTH-szel és mi pontosan a feladatod nagykövetként?

2018-ban, a sikeres 3. Globális Fenntarthatósági Divathetünk után személyesen keresett meg Budapesten a WORTH Partnership Project koordinátora, Zicri Montiel, aki K+F projektmenedzser az AITEX Kutatási és Innovációs Központban – a spanyol AITEX a szakmai vezetője és menedzsere a projektnek -, és részletesen tárgyaltunk a WORTH Project céljairól, a pályázati lehetőségekről.

Mivel 2015 óta a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesületünk, amelynek elnöke vagyok, erősen a fenntartható divat felé orientálódott és 2017 óta a Fashion Revolution országkoordinátori posztjára is kineveztek, ennek köszönhetően igen széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezem ezen a területen. Zicri Montiel úgy gondolta, hogy ez a szakmai háttér mindenképpen segítségemre lesz, hogy minél több textil-, konfekció- és divatiparban tevékenykedő tervezőt, gyártót, de szakmai szervezeteket is meg tudjak szólítani és segíteni, hogy minél többen megismerjék a pályázati lehetőséget és Magyarországról is minél többen sikeresen pályázzanak.

Ezért felajánlotta a nagyköveti posztot, amit én elvállaltam. Keresnyei János, a pécsi Kreatív Ipari Klaszter elnöke akkor már a WORTH mentora volt, akivel igen jó munkakapcsolatunk alakult ki és azóta együtt segítjük a magyar pályázókat. Az első WORTH 3 pályázati fordulójában, de az idei WORTH II. első fordulójában is közös csoportot is létrehoztunk a Facebookon a pályázat iránt érdeklődőknek, amelyben megbeszéltük az általános és a pályázók specifikus kérdéseit is, tájékoztattuk őket a konzultációs lehetőségekről.

Fontosnak tartottam és tartom most is, hogy bátorítsam és inspiráljam a pályázókat, mert nagyon sok kreatív, innovatív ötletük van, de sokszor visszarettennek attól, hogy ezt egy pályázati formába, a kért pályázati feltételeknek megfelelően formába is öntsék. Másik probléma akkor merülhet fel, ha valaki olyan ötlettel foglalkozik, amely sokféle felhasználási területet érinthet, gondolok például innovatív textiliára stb. Itt különösen fontos lehet a megfelelő partnerkapcsolat kiválasztása. Ez utóbbi egyébként a magyar pályázóknak sokszor jelentett nehézséget, de ebben tudunk segíteni, WORTH-ös kollégák segítségét is több esetben kértem. Itt jegyzem meg, hogy sok olyan külföldi kolléga van már a WORTH csapatában, akiket én ajánlottam, olyanokat, akik a körforgásos és fenntartható divatban ismertek és jó tapasztalataim voltak velük az együttműködésről.

Fotó: worthproject.eu

Úgy tudom, a WORTH első felvonása sikernek örvendhetett…

Abszolút sikeres volt a WORTH első felvonása, a magyar szereplés is, amit külön nekem is megköszöntek. Egyébként alkalmam volt az WORTH Steering Bordjában dolgozni és pályázatokat is bírálni. Én elsősorban a fenntarthatósággal, körforgásos divattal kapcsolatos pályázatokat kaptam.

Számomra is igen inspiráló volt ez a feladat, nagyon sok új, innovatív EU-COSME partnerségi pályázatot láttam, amelyek optimizmusra adnak okot, hogy az ilyen jellegű nyertes pályázatok, a WORTH Partnership Project inkubációs támogatásával segíthetnek majd abban, hogy az európai textil-, konfekció-, divatipar jó irányban haladjon.

Sajnos idén a WOTH II-ben, a háborús és menekült helyzet miatt adódó egyéb elfoglaltságok, a tervezett programok átszervezésével járó feladatok miatt nem tudtam ezt a munkát elvállalni, de nagykövetként idén is foglalkoztam a pályázókkal.

Úgy látom azonban, hogy a Covid, a háború és egyéb negatív hatások a környezetükben kicsit visszafogták idén a magyar pályázók lelkesedését, sokkal erősebb motivációra volt szükségük, összehasonlítva a WORTH első fordulójában tapasztaltakkal. De szerencsére igy is 4 sikeres magyar pályázó volt és remélem, hogy ez a szám a WORTH II második fordulójában csak növekedni fog.

Mely projektek, események, együttműködések a személyes kedvenceid a WORTH által megismert kezdeményezések közül?

Érdekes, hogy amikor a Facebook-csoportban beszélgetünk a magyar pályázókkal, sokszor már látjuk előre Keresnyei Jánossal, hogy mik azok a projekt ötletek, amelyeknek sikere lesz. Ilyen volt például Veszprémi Gabi hulladék bőrök felhasználásával, különleges technológiával készült cipő projektje. Andrási Edinát például én is bátorítottam, hogy nagyon jó a speciálisan rétegelt kerámia lámpa projekt és nyertes pályázó is lett. Nagyon izgalmas ötletnek tartottam Megyesi Zsuzsa „sztepptánc” cipő ötletét, amely szintén bejutott a nyertes pályázók közé. De több sikeres pályázat volt bútor témában is, elsősorban innovatív szék megoldásokban. Kiemelnék még egy kiváló nyertes pályázatot, a MINTA-t, amelynek széleskörű felhasználása már most megjósolható.

Egyébként sok olyan magyar pályázó is volt, akiknek az ötlete újszerű volt, de talán még nem volt annyira kidolgozva és olyan szintre hozva, hogy az a legjobbak közé kerülhessen. Ugyanakkor ezeket érdemes kicsit újragondolni, átdolgozni és megfelelő partner keresve megint pályázni. Ahogy többször említettem, ez az utóbbi sokszor pozitív vagy negatív irányba lendíti a pályázat sikerességét!

Fotó: facebook.com/WORTHPartnershipProject

Már elindult a WORTH II. Hol tart most a projekt és mi várható még ?

Sikerrel lezárul a WORTH II. első fordulója A WORTH II. második forduló 2022.október 24-én indul, a pályázati határidő: 2023.febr.15.

Az első forduló eredményei: 123 pályázatot nyújtottak be, 33 EU-COSME partnerország 285 pályázójának részvételével

Ágazati megoszlás:

 • 45% textil és ruházat;
 • 28% bútor, lakberendezés, belsőépítészet és építészet;
 • 13% ékszer és kiegészítők;
 • 7% lábbeli és 7% bőr és szőrme.

Mi várható a szeptember 2-i workshopon, kiknek ajánlanád az eseményt?

Ezen a workshopon szeretnénk beszámolni a korábbi pályázati eredményekről és részletesebben ismertetni a lehetőségeket és a pályázati feltételeket. Szeretnénk bátorítani a hezitálókat is, hogy érdemes belevágni, mert nemcsak a pénzbeli támogatásra, hanem a komplett inkubációs WORTH segítségre is kell gondolni. Erről is fogunk a workshopon beszélni.

A programot ajánljuk tervezőknek, gyártóknak, tech fejlesztőknek, akik megfelelnek a pályázat alábbi kiírásának:

 • A pályázatokat legalább két, de legfeljebb három támogatható partnerből álló partnerségeknek kell benyújtaniuk.
 • A partnerségeknek transznacionálisnak kell lenniük, a tagoknak legalább két országból kell származniuk, EU-COSME társult országból.
 • Minden partnerség kijelöl egy vezető pályázót. A vezető pályázó csak a következő lehet: kkv vagy önálló vállalkozó.
 • A partnerségben az alábbi szerepek közül legalább kettőnek képviseltetnie kell magát:
 1. tervező/alkotó; kötelező minden támogatható partnerség számára.
 2. gyártó/kézműves/készítő,
 3. technológiafejlesztő/technológiai szállító/technológia tulajdonosa;
 • A partnerségeknek a támogatható életstílus-iparág számára kidolgozott megoldásokkal kell foglalkozniuk.
 • Ágazatok: divat és textil, lábbeli, bőr és szőrme, bútor és otthon, dekoráció, belsőépítészet és építészet, ékszerek és kiegészítők.
 • A pályázók felhívásonként csak egy pályázatban vehetnek részt.
 • A technológiai szolgáltatónak/tulajdonosnak/szállítónak rendelkeznie kell a technológia szabad használatával.

A korábbi pályázati felhívásokon már nyertes résztvevők csak akkor vehetnek részt, ha a projektötlet és a partnerségi konfiguráció teljesen eltér a következő pályázatoktól az előző felhívás/kiadás során már elnyert pályázattól.

A kép a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről tartott workshopon és személyes konzultáción készült.
A kép a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről tartott workshopon és személyes konzultáción készült.
A kép a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről tartott workshopon és személyes konzultáción készült.

Kiemelt kép: Gabriella Veszpremi X Inpelsa

Workshop és személyes konzultációs lehetőség a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről | Facebook esemény

Mányiné Dr. Walek Gabriella előadása erre a linkre kattintva tölthető le.