Modeaktivisme og cirkulær tankegang

By Fashion Revolution

3 years ago

Skrevet af Emma Løvgreen Ditlevsen

Mennesket og naturen er indbyrdes forbundne og indbyrdes afhængige; vi er en del af den større levende verden, og vores mulighed for at leve i et sundt miljø afhænger af vores planets sundhed. Menneske og natur er ikke isolerede og afbrudte fra hinanden. Den menneskelige udnyttelse af naturens ressourcer og nedbrydning af økosystemer er produktet af århundredes kolonialisme og globaliserede udnyttelse. De stammer fra en modeindustri, der er uigennemsigtigt og tilsidesætter ansvaret; der styrker ulighed og devaluere mindretalsgruppers stemmer, farvede, kvinders og ikke-vestlige perspektiver. Vi kan ikke fortsætte med at udvinde svindende ressourcer, forurene vores land og vores verdenshave, falde langt under målene for klimaforandringer og dumpe vores affald på skuldrene af lande, som vi kulturelt har udtømt. Vi kan ikke fortsætte med at tillade store virksomheder at tjene penge, mens deres arbejdere kæmper for at leve i værdighed.

Bæredygtig mode 

“Hvorfor er bæredygtig mode altid så dyr?”. Det spørgsmål stiller du måske tit dig selv? 

Den høje pris på bæredygtig mode gør det muligt for virksomheder rent faktisk at betale deres

 arbejdstagere en løn og sikre, at de arbejder under sikre forhold. Mennesker der køber bæredygtig mode, ved at bag billigt tøj ligger en produktionsproces, der er præget af urimelige arbejdsforhold, lave lønninger og miljømæssig ødelæggelse. De foretrækker at købe tøj, der er lavet under rimelige forhold, selvom det betyder, at de bliver nødt til at betale flere penge. Det er et spørgsmål om prioritet. 

Systemisk problem

Men på hvilken måde skal man så forestille sig bæredygtig mode og forbrugerisme? Udtrykket ‘etisk forbrugerisme’, eller måske nærmere ‘bæredygtig forbrugerisme’, illustrerer det systemiske problem, der er til stede i nutidens forbrugersamfund. Netop tanken om at vi med kapital kan ændre noget. Det forsvarer tanken om, at når vi køber tøj lavet af genbrugsmaterialer, smykker lavet af laboratorie dyrkede diamanter eller genanvendelige kaffekopper, vil virksomhederne til sidst bukke under for forbrugerens pres, så alle arbejdere i modeindustrien vil kunne arbejde under gode forhold, og jordens CO2 udslip vil falde væsentligt. Men vi kan ikke købe os ud af alle problemer. Forandring kan ikke udelukkende komme fra forbrugere, der kun køber bæredygtige produkter. Vi har stadig brug for disse forbrugere, men vi har i lige så høj grad brug for aktivisme og systemisk forandring. 

Manglende regulering

Selvom der sker ændringer i de lande, hvor virksomhederne producerer deres tøj, er der stadig for mange virksomheder, der ikke lever op til deres løfter. Selv den etiske forbrugerisme kan ikke løse dette problem. Problemet er, at der mangler en lovgivning, der kan regulerer virksomhederne, og som kan sikre arbejdstagernes rettigheder og arbejdsforhold. Som forbrugere skal prioriteringen  være på, at sikre arbejderens vilkår, og ikke på hvor billigt vi kan købe vores tøj. Den manglende regulering er desværre ikke noget den etiske forbruger kan gøre noget ved. Men vi kan, og skal, bruge vores stemme, og kræve at de mange tøjvirksomheder- og fabrikker bliver holdt ansvarlige for den skade de påfører miljøet og de mennesker der arbejder for dem. 

Stigende arbejdsbyrde

Bortset fra at sætte fokus på regeringen og virksomhedernes ansvar, er der også mange ting som den enkelte forbruger kan være med til at ændre. Først og fremmest: forbruge mindre. For hos de fleste virksomheder er der ikke længere tale om en sommer og en vinter kollektion, men derimod permanent salg. Der er både Black Friday, Cyber Monday, Midseason sale, januarudsalg der starter i december og diverse andre udsalgsdage. (Ud)salget er overalt hele tiden. Vi køber ting vi ikke har brug for, for penge vi ikke har. Overforbruget forårsager, at fabrikkerne og deres arbejdere i stigende grad oplever et voksende pres, samtidig med at virksomhederne forventer at modtage deres ordre indenfor få dage. Denne forventning gør, at virksomhederne har brug for større varebeholdninger, hvilket bidrager til, at arbejdstagerne skal arbejde endnu hårdere og længere uden at blive betalt i overensstemmelse hermed.

Forbrugere som du og jeg 

Ifølge Quantis (2016) er fodtøjs- og beklædningsindustrien ansvarlig for omkring 8,1% af de globale klimaeffekter. Tatiana De Wée, som er koordinator for Fashion Revolution Belgium påpeger, at der hvert sekund er en lastbil fyldt med tekstiler der sendes på lossepladsen eller forbrændingsanlæg. Det er ingen hemmelighed, at tøjforbrug har en ødelæggende indvirkning på miljøet, og at det er vigtigt, at vi skifter til en mere cirkulær model. Dette skift er dels i hænderne på virksomheder. Men for at de virkelig kan ændre sig, skal forbrugere som du og jeg også engagere os. Og det er faktisk lettere end man tror. For flere og flere virksomheder og brands rykker online på sociale medier, og er i højere grad afhængige af kommentarer, likes og anmeldelser af deres brand som en del af deres strategi. 

Digital aktivisme 

Derfor opfordrer vi hos Fashion Revolution Denmark, at man spørger tøjmærkerne “Who made my clothes?” Som forbrugere har vi et ansvar for at bruge sociale medier til at kræve systemiske, sociale og miljømæssige ændringer i modebranchen. Hvert år i ugen med den 24. april arrangeres Fashion Revolution Week for at minde ofrene for Rana Plaza-katastrofen i 2013. Det er en uge, hvor der opfordres til at bruge hashtags som #Whomademyclothes for at sætte fokus på emnet. Vi opfordrer til, at man bruger hashtagget hele året for på den måde at gøre digital aktivisme til en del af vores hverdag. Ikke kun fordi det er nemt, men også fordi det er vigtigere end man skulle tro. Du kan være en del af det samfundsmæssige og kulturelle skift mod et bæredygtigt mode system. For din stemme tæller! 

Circular & Creative Community

Fashion Revolution Denmark vil skabe et community, hvor temaet og fællesskabet tager udgangspunkt i at forlænge det tøj, som vi allerede har i vores klædeskabe. Vi kommer derfor til at lancere ‘Circular & Creative Community’ i 2021. Det bliver et community, hvor vi sammen søger at hylde det tøj, vi allerede har frem for at købe nyt. Det er blevet tid til at se på garderoben med nye kreative øjne. Vi skal til at elske vores tøj mere. Det er på tide, at slipper ideen om, at et større forbrug vil gøre os lykkeligere og opfylde vores behov. Den måde vi klæder os på, hjælper med at opbygge vores identitet. Virksomhedernes marketingsstrategier snyder os til at tro, at vi konstant har brug for nyt tøj, og de prøver i virkeligheden at diktere vores identitet. Vi bør ikke se personligheder som en tendens, eller en ny trend der kan købes, men derimod som konstruktioner der er unikke for hver enkelt, baseret på handlinger og ikke det nyeste køb. Bæredygtigmode handler i den grad om at købe mindre. Det handler om at udforske din allerede eksisterende garderobe. Og det handler om at leje, låne, bytte og reparere tøjet. Hvis du kombinerer disse forskellige former behøver bæredygtig mode ikke nødvendigvis at være dyr. #lovedclotheslast som vi siger hos Fashion Revolution.

Hvordan bliver du mode aktivist?

Vi kommer her med 6 bud på hvordan du bliver din egen mode aktivist.

Menneskerettighedskrænkelser og miljøforringelse er stadig et udbredt problem i hele modeindustrien. Mens mange mennesker er blevet mere opmærksomme på disse problemer de senere år, er der dog stadig mange som forbliver i mørket. Uvidende om at deres tøj kan bidrage til klimakrisen og menneskelig udnyttelse. Fashion Revolution opfordrer til, at du bliver din egen mode aktivist. Vi elsker mode, men den skal selvfølgelig være “a force for good”. 

Her er 6 call to action under Fashion Revolution ugen 19.-25. april 2021

  • Skriv til en politiker

Spørg din lokale politiker, hvad de gør for at skabe en mere retfærdig, sikrere, renere og mere gennemsigtig modeindustri. Din stemme har magt, så brug den! Download, udskriv og post dette postkort til en politiker. https://issuu.com/fashionrevolution/docs/fr_2020_postcard-template

  • Send en e-mail til et brand

Skriv en e-mail fra vores standard template til et brand, og spørg #WhoMadeMyClothes, og hvad de gør for at overholde eksisterende kontrakter og sikre, at de mennesker, der arbejder i deres forsyningskæde, er beskyttet og kompenseret gennem denne krise? https://www.fashionrevolution.org/about/get-involved/

  • Spørg et brand på Instagram og hashtag #whomademyclothes?  
    Tag en selfie eller vis det tøj frem, som du vil spørge ind til. Skriv fx:  Hej @(navn på brand) #WhoMadeMyClothes? Jeg vil gerne takke de mennesker, der har lavet mit tøj.  

 

  • Hold dit eget Fashion Revolution event

Her er en digital guide med ideer, tips og tricks til dem, der ønsker at være vært for en begivenhed (også som digitalt event) under Fashion Revolution Week 2021. https://issuu.com/fashionrevolution/docs/fr_2021_getinvolved_events

  • Fortæl en Fashion Love Story

https://www.youtube.com/watch?v=SBOmvL5OIJ4&list=PLhQMimdrfRve3bppm7S1H9atQfejpWdbl&index=8

  • Støt Fashion Revolution Denmark

Følg, støt, del eller bliv medlem hos Fashion Revolution Denmark eller en anden organisation som arbejder for at forbedre vilkår for mennesker og miljø i modebranchen.