„Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság fontossága a márka egyik alapgondolata” – Sziládi Noémivel, a Kamay Ko alapítójával beszélgettünk

By Fashion Revolution Hungary

4 weeks ago

Sziládi Noémi tavaly indította el saját márkáját, amely a fenntarthatóság és a tudatos gondolkodás köré épült. Hogyan született meg a Kamay Ko és mit szimbolizál a kéz motívum? Ennek is utána jártunk, tartsatok velünk!

Több mint 4 évig voltál a Müskinn társtervezője Tóth Eszter mellett, hogyan tekintesz vissza erre az időszakra?

Egy nagyon izgalmas tanulási folyamatként tekintek vissza a Müskinnre, illetve az Esztivel való közös munkára. Az egyetem (MOME) után nulla tapasztalattal ugrottunk bele a saját vállalkozásunkba, a márkával párhuzamosan nőttünk fel, formálódtunk, és tanultuk meg a vállalkozás, tervezés rejtelmeit. Nagyon hálás vagyok, amiért ez megadatott nekem, és saját bőrömön tapasztalhattam meg mindezt.

Régóta foglalkoztatott a saját márka gondolatata? Hogyan született meg a Kamay Ko és hogyan jellemeznéd?

Egy izgalmas design stúdió, mely termékein keresztül szeretné felhívni a figyelmet a tudatos, fenntartható élet fontosságára.

Amiatt, hogy olyan gyorsan, egyetem után elkezdtük a Müskinnt, a márka küldetése, mondandója és célja is csak menet közben formálódott bennünk. Ahogy változtak a dolgok a Müskinn háza táján, úgy változtunk formálódtunk mi is Esztivel. A saját márka gondolatához nekem személy szerint kellett ez a transzformációs időszak, hogy felnőjek és tudjam vállalni a márkával járó felelősséget. Habár most sem vagyok teljesen egyedül, hiszen Eichner Viktorral dolgozom, aki a Kamay Ko üzleti és pénzügyi feladataiért felelős. A Kamay Ko részben a Müskinn folytatásaként született meg. Szerettem volna a számomra fontos értékeket tovább örökíteni belőle, a sok éves munkát új ruhába öltöztetve ugyan, de megőrizni.

Milyen nehézségekbe ütközött a vállalkozás beindítása a koronavírus-járvány idején?

A design nem más, mint egy válasz egy problémafelvetésre. Én kicsit ezzel a szemmel tekintek a járványhelyzetre és a vállalkozásom viszonyára is. Mint egy tervezési feladat. Adott a probléma, hát keressünk rá választ!

Sajnos eléggé úgy néz ki, hogy még ideig-óráig az életünk része lesz ez a szürreális helyzet, így a Kamay Ko alapköveit már úgy helyeztük le, hogy ha ne adj Isten újra bezárásra kerülne sor, akkor is amennyire lehet, tudjunk működni online térben, flottul menjen a házhoz szállítás, és tervben van workshopjaink otthon elkészíthető verzióinak kikísérletezésé is.

Nagyon tudatosan fel van építve a brand és a mondanivalója, mesélnél nekünk a felellhető szimbólumok jelentőségéről?

A márka fő mondanivalója a fenntartható, tudatos gondolkodás köré épül. Napjainkban a klímakatasztrófák, a globális felmelegedés, a túltermelés világában azt gondolom, hogy kötelességem felhívni termékeimmel és témaválasztásaimmal a figyelmet arra, hogy Földünk nagy bajban van, így itt az ideje, hogy változtassunk életvitelünkön.  Támogassuk a kisvállalkozásokat, a helyi kézműves márkákat, mivel igenis van fenntartható divat, csak nagy erőfeszítést és kreativitást igényel. A Kamay Ko (jelentése: kezem) fő szimbóluma a kéz. Ez egyaránt jelent számomra egy dolgozó kezet, önkifejezést, védelmet adó érintést, a kreativitás kivetülését. Nekem a kezem a fő kommunikációs csatornám.

Miben nyilvánul meg nálad a fenntarthatóság?

Szerencsére már az életem minden szegmensében helyet kap a tudatosság. Eszerint tervezek és élek. Ahogy emlytettem, küldetésemnek érzem azt, hogy a Kamay Ko-n keresztül eljussak emberekhez, és felhívjam a figyelmet arra, hogy az életünk és a jövőnk múlik azon, hogy ma milyen döntéseket hozunk.

Ugyanakkor azt is fontosnak érzem, hogy együtt tudjunk élni a jelenlegi és jövőbeni szituációkkal, és tudjunk alkalmazkodni minden téren. Az újrahasznosítás és fenntarthatóság fontossága a márka egyik alapgondolata, hiszen buzdítom az embereket arra, hogy törekedjenek a csomagolásmentes és tudatos vásárlásra, és arra, hogy egy élhető struktúrában tudják ezeket a dolgokat a mindennapjaik részévé tenni. Próbálok én is eszerint élni, minél kevesebb szemetet termelni, ha mégis úgy hozza az élet, akkor azt is újrahasznosítani.

Milyen termékek közül választhatunk? Fog-e bővülni a paletta?

Jelenleg főként ruhák alkotják a termékpalettát. Minden termék kézzel készült, főként Magyarországon gyártott, 100%-ban természetes alapanyagok felhasználásával. A ruhák mellett táskák apró kiegészítők, mint növényi festett kendők, kollaborációból született ékszerek színesítik a kínálatot.

Szeptember végén érkezik új, őszi-téli ruhakollekciónk, aminek témája a fenntarthatóság lesz, majd október végén lehull a lepel az első Kamay Ko táskakollekcióról is. Nagyon izgalmas lesz!

Szerző: Pölz Klaudia / Sisko Studio fotó: Szilágyi Sapi / Kampányfotók: Varga Matti