FASHION REVOLUTION
Thailand

ยินดีต้อนรับสู่วันปฏิวัติแฟชั่นไทย

ในวันที่ 24 เมษายนของทุกปี,เป็นวันปฏิวัติแฟชั่นไทยเราจะนำทุกคนได้เห็นถึงคุณค่าของงานแฟชั่นและการสร้างความตระหนักของต้นทุนที่แท้จริง เพื่อแสดงให้เห็น

ว่าแฟชั่นได้มีการเปลี่ยนแปลงในทุกยุคทุกสมัย และทุกคนได้มีส่วนร่วมในการสร้างอนาคตที่ยั่งยืนมากขึ้น เราเชื่อมั่นว่าคุณค่าในงานอุตสาหกรรมที่ส่งผลถึงสภาพแวดล้อมและความคิดสร้างสรรค์และผลกำไรนั้น นับได้ว่ามันเป็นความรับผิดชอบของทุกคนกับสิ่งที่เกิดขึ้น

จากทิศเหนือไปทางทิศใต้ ภาคกลาง ภาคตะวันออกและภาคตะวันออกเฉียงเหนือ เราปรารถนาที่ทุกคนจะมีส่วนร่วมและเป็นส่วนหนึ่งที่ได้สร้างสรรค์ผลงานไม่ว่าจะใหญ่หรือเล็ก ขอให้เรารู้ว่าสิ่งที่คุณกำลังทำอยู่นั้นสามารถเพิ่มไปยังปฏิทินของไทยและช่วยกันให้วันปฏิวัติแฟชั่นได้เป็นวันสากลของโลก ดูความหลากหลายของงานกิจกรรมที่นำไปสู่วันปฏิวัติแฟชั่นไทย ในวันที่ 28 เมษายน 2017 ได้ที่ Facebook


การสูญเสียครั้งยิ่งใหญ่จากเหตุการณ์ตึกถล่มที่กรุงธากา ประเทศบังกลาเทศ เมื่อวันที่ 24 เมษายน 2013
นับเป็นจุดเริ่มต้นของการปฏิวัติครั้งสำคัญทางด้านแฟชั่น โดยมีจุดมุ่งหมายเพื่อสร้างความตระหนักถึงผลกระทบของ ‘แฟชั่นที่รวดเร็ว’ ก่อให้เกิดความเข้าใจต่อการเปลี่ยนแปลงในทุกยุคทุกสมัย และทำให้ทุกคนเห็นถึงคุณค่าของอุตสาหกรรมแฟชั่น

ตามรายงานในปี พ.ศ. 2557 ประเทศไทยถือว่าเป็นผู้ส่งออกเสื้อผ้ารายใหญ่ ที่มีมูลค่าการส่งออกรวมอยู่ที่ 2.8 พันล้านเหรียญสหรัฐ นอกจากนี้ประเทศไทยยังเป็นที่ตั้งของบริษัทเสื้อผ้ากว่า 2,000 แห่ง ซึ่งตั้งอยู่ในเขตกรุงเทพฯและภาคตะวันออกเป็นส่วนใหญ่ โดยเชื่อว่ามีการจ้างแรงงานมากถึง 1 ล้านคน และยังคงมีหลายกรณีที่คนงานได้รับค่าแรงน้อย โดยเฉพาะอย่างยิ่งกับแรงงานข้ามชาติที่มักจ่ายค่าแรงน้อยกว่าค่าแรงขั้นต่ำ นี่นับเป็นปัญหาใหญ่ที่เราทุกคนควรใส่ใจและตระหนักให้มากยิ่งขึ้น เรียกได้ว่า Fashion Revolution Thailand นี้ เป็นการเคลื่อนไหวทั่วประเทศ ที่นำโดยแบรนด์แฟชั่น ต่างๆ องค์กรทางสังคม นักออกแบบ นักศึกษาและอาสาสมัครที่ทำงานเพื่อสร้างความตระหนักถึงผลกระทบจากอุตสาหกรรมแฟชั่น Fashion Revolution Thailand มีเป้าหมายที่จะยกระดับแบรนด์ องค์กร และบุคคลที่มีส่วนร่วม ให้เกิดการเปลี่ยนแปลงทางบวกในวงการแฟชั่น

เราทำงานเพื่อ:
– สร้างความตระหนักรู้เกี่ยวกับรูปแบบการผลิตสินค้าแฟชั่นที่ไม่ยั่งยืน
– สร้างแรงบันดาลใจในการเปลี่ยนแปลงพฤติกรรมผู้บริโภคและอุตสาหกรรมให้มีความรับผิดชอบมากขึ้น
– สนับสนุนสาเหตุโดยการจัดหาแพลตฟอร์มสำหรับการแบ่งปันเครื่องมือและนวัตกรรม
– ยกระดับโปรไฟล์ให้ผู้ที่สร้างความแตกต่าง

ติดตามข้อมูลข่าวสารเพิ่มเติม ได้ที่นี่


The Fashion Revolution Thailand team and community have grown immensely since we became active in Bangkok in 2018, engaging Key Opinion Leaders, Social Media Influencers, local brands and students to join our campaign and with the wider community becoming more conscious about expressing themselves and consuming Fashion more responsibly. We organise events such as Clothes Swaps, Talks, Movie Screenings and Workshops throughout the year with our main event ‘Fashion Revolution Week’ in April. With the growing community of Fashion Revolution Thailand of almost 30 volunteers and the work and experiences of our core team in recent years, we can see that the landscape of conscious consumption in Thailand is growing. With more exposure to the detrimental impact of clothes we wear and many growing tired of the vicious cycle of over-consumption, consumers are starting to look for alternatives, better ways to consume and at the same time, we are recently seeing an increase in the number of local sustainable brands and fashion social enterprises.

With our mission to standardise sustainable and conscious consumption and ensure that ‘sustainability’ will not be another fast trend in Thailand but a socially practical norm, our team has initiated a project called SEAM that works with consumer’s mindfulness and introduces them to alternatives to over-consuming and helps them truly understand their identity, values, believes, and self-expression. This project will help consumers to connect with themselves, their communities, society, and the environment. SEAM encourages people to get hands on with creative activities like styling, art & craft workshops, trips to connect with textile craftspeople and natural resources in the rural communities, trips to visit local sites within the city, and many more. We believe that for people to learn from direct experience will help enhance the shift in mindsets alongside the influential facts, information, and global and local updates we provide at Fashion Revolution Thailand.

MEET THE TEAM

Country Coordinator

Kamonnart Ongwandee

Kamonnart Ongwandee

View bio

Country Team

Janjira Chintanalert

Janjira Chintanalert

View bio
Woraween Luenglertkul

Woraween Luenglertkul

View bio
Passawee Patsy Tapasanan

Passawee Patsy Tapasanan

View bio

SUPPORT US

Fashion Revolution is only nine years old and already the world’s largest fashion activism movement.
We will continue to push for greater transparency through investigative research,
inspiring informative content and creative events, but we need your help.

DONATE

Contact form

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow Fashion Revolution Thailand on social media