A ruhadarab mint egy gondolatkör átadásának eszköze – Interjú Balogh Dórával

By Fashion Revolution Hungary

2 years ago

Családanya, vállalkozó, oktató, aktivista. A divat elméleti és gyakorlati szinten is az élete része, ezen belül leginkább a fenntartható, etikus megoldások foglalkoztatják. Sokoldalú tevékenységéről, slow fashionről és legújabb kampányunkról is beszélgettünk Balogh Dórával, a Fashion Revolution Hungary tagjával, az NDL oktatásért felelős koordinátorával.

Milyen indíttatásból kezdtél el divattal foglalkozni és ilyen irányú kutatásokat folytatni?

Frissdiplomás Divat-és textiltervező művész MA, valamint Design-és vizuálisművészet tanár MA végzettséggel sikerült elhelyezkednem divat-és stílustervező szakos művésztanárként. Nagyon szeretek tanítani, az elmélet és a gyakorlat nálam mindig is kéz a kézben járt. Pár éve futott a márkám, amikor meghívást kaptam a Debreceni Divatfesztivál által szervezett design kiállításra és vásárra. Megdöbbenten és hatalmas örömmel konstatáltam, hogy a több napos szakmai fesztivál a Debreceni Egyetem hallgatóinak projektfeladataként valósult meg. Tehát az egyetemen foglalkoznak designkultúrát és divatkommunikációt érintő területekkel is. Régóta gondolkodtam már a doktori tanulmányok elkezdésén, de a család és a főállás miatt nem állt módomban budapesti egyetemre jelentkezni. A tanári pályán és a vállalkozásban is folyamatosan fejlesztem magam, keresem a kihívásokat. Érdekel a divat és környezetének kapcsolata, a design szféra folyton változó törekvései és társadalmi megítélése. Elhatároztam, hogy megpróbálom. Választottam egy csodás konzulenst, összeállt a kutatási terv és felvételt nyertem a Mediális kultúratudományok alprogram ösztöndíjas doktori képzésére.

2017-ben megalapítottad ruhamárkádat, a WEALL-t, mely a slow fashion jegyében működik. Kérlek, mesélj a tervezői filozófiádról!

A tervezési fázisban eldöntöttem, hogy nem versenyzem a nagy márkákkal és minden szempontból fenntarthatóbb vonalon indulok el. Slow fashion márkát hoztam létre, kisszériás kapszulakollekciókkal. A márka termékkínálata változott a kezdetek óta, a piaci igények és a személyes belátások miatt is. Egyre jobban beleástam magam a fenntartható és felelős tervezés módszereibe, ami beépült a márkafilozófiába is. A doktori kutatásom része a saját márkatevékenység is, így a kutatási megállapításaim formálják azt, hogy mit gondolok tervezőként magamról és a márkáról. Tervezői szempontból számomra a ruhadarab elsősorban nem tárgy, hanem egy gondolatkör átadásának szimbolikus eszköze. Kapocs és egyfajta kommunikációs forma a fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteim, tervezői reakcióim és a környezetem között. Edukációs csatornaként tekintek a kollekciók teljes tervezési, kivitelezési és sales szakaszára.

Szerinted mi a legégetőbb probléma a divatipar rendszerével napjainkban, és milyen megoldásokat látsz ezekre gyártói és fogyasztói oldalról?

Sajnos ez a kérdéskör egy nagyon komplex rendszeren belül értelmezhető, így lehetetlen egy-egy problémát kiemelni, vagy megoldást választani. A legnagyobb probléma talán a túlzott piaci verseny, mely hatalmas mértékű felesleget generál, mindezt kizsákmányolással. Lehetetlen ezt a tempót tartani, érezhető – nem csak a pandémia miatt – a tudatos lassítás. A fogyasztási szokásokat helyre kell billenteni, gyártói oldalról élhetőbb megoldásokat bevezetni. A körforgásos gazdasági modell egy jól működő rendszert kínál többek között a termék használati értékének és időtartamának növelésére, illetve a hulladékcsökkentés vonatkozásában. Tervezőként ezért fontos, hogy minden lépésünkkel tisztában legyünk, elkötelezzük magunkat a fenntartható és etikus divat mellett, továbbá felelősen kommunikáljunk.

Oktatóként, kutatóként és magánemberként te miket teszel a fenntarthatóság előmozdítása érdekében?

A szakgimnáziumban sokat beszélgetünk a divatipar környezeti hatásairól, a fenntarthatósági héten meghívott szakmai előadókra is számíthatunk. Számos gyakorlati feladatot adok, melyek megalapozzák a tudatos tervezést és a logikus érvelést. A Fashion Revolution Hungary Team tagjaként és a Nemzeti Divat Liga edukációs koordinátoraként a személyes érintettségem miatt is bevonom a diákokat az aktuális kampányokba. A PhD kutatásom egyik fontos csapásiránya a fenntarthatóság kérdésköre. A kortárs design globális problémákra adott válaszai kéz a kézben járnak a közösség edukációval és a társadalmi felelősségvállalással. Az értékközvetítő magatartás egy állandósult jelenség a divatszcéna szereplőinek kommunikációjában.

Magánemberként úgy három éve drasztikusan változtattam a vásárlási szokásaimon. Rendszereztem a meglévő darabjaimat és csak ha szükséges, akkor veszek vintage vagy új ruhát. Tervezőként a zero waste és az újrafelhasználás foglalkoztat, illetve már nem szezonokban gondolkodom, hanem egy teljes évre tervezek kapszulakollekciókat. Emellett igyekszem fenntarthatósággal kapcsolatos szervezeti kampányokhoz csatlakozni és részt vállalni a tervezési, lebonyolítási szakaszban, melyeket Debrecenbe is szeretnék magammal hozni.

Hogyan változtatta meg a COVID-19 világjárvány a fenntartható divatról szóló parbeszédet?

A járványhelyzet divatipart érintő hatása még inkább rávilágított arra, hogy mennyire sérülékeny a jelenlegi rendszer. A fogyasztás drasztikusan lecsökkent, elmaradtak fontos divatesemények, sok márka csődbe ment, számos üzlet bezárt. Még kiszolgáltatottabbak lettek a szegény országok bérmunkásai. Sok áru tönkrement vagy elégették a raktáron maradt termékeket. Más oldalról azonban mintha hirtelen elvágták volna a tömegtermelés fonalát, az embereket sem az újabb ruhadarabok beszerzése foglalkoztatta. Elindult egy lassabb, átgondoltabb vásárlási folyamat és több, magyar gyártókat támogató kezdeményezés. Megnőtt az érdeklődés a helyi, a minőségi, az egyedi termékek iránt. A helyi piac így a korlátozások ellenére is erősödött. Számos online kézműves foglalkozást, tervezői workshopot, ruhajavítást és zöld életet bemutató csatorna született. Elindult az online és hibrid divatbemutatók korszaka, ami sok szempontból környezetkímélőnek tekinthető az eddigi gyakorlatokhoz képest.

Végezetül, mutasd be kérlek a „Divatosan a környezetért” kampányotokat!

Divatosan környezetért hiánypótló edukációs kampány a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a Fashion Revolution Hungary szervezésében valósul meg. Úgy gondoljuk, itt az ideje a középiskolás generációt célzottan megszólítani a fenntarthatósággal és az etikus divattal kapcsolatban. A közösségi finanszírozáson alapuló kampánnyal a társadalom megszólítása a cél. Közös érdek, hogy a fiatal generáció környezeti nevelésének része legyen a divatipar negatív hatásainak ismerete és a tudatos vásárlási szokások elsajátítása. A szakiskolákban kifejezetten fontos a fenntartható megoldások, a jó gyakorlatok és gyártási modellek megismerése és alkalmazása. Az oktatási anyag jelenleg kidolgozás alatt áll. A program elemei közé tartozik egy 60 oldalas e-book, YouTube videók és Podcast beszélgetések szakemberekkel és influenszerekkel, illetve egy különleges divatesemény is. Várjuk középiskolák, szakgimnáziumok, pedagógusok és művészeti intézmények jelentkezését, akik szívesen részt vennének a programban.

_

TÁMOGASS TE IS MINKET ITT, HOGY LÉTREJÖHESSEN A PROJEKT!