A közösség és a természet ereje: ezekkel a programokkal vár a 6. GSFW!

By Fashion Revolution Hungary

3 weeks ago

A hamarosan megvalósuló 6. Global Sustainable Fashion Weekről a szervező, Mányiné Dr. Walek Gabriella osztja meg gondolatait.

Miben lesz más az idei GSFW mint a tavalyi?

Tavaly a Francia Intézetben megtörténtek az előkészületek az 5. GSFW szervezésére, ott tartottuk volna a nemzetközi öko divatbemutatót és a konferenciát is. Macron elnök felhívása kapcsán létrejött Fashion Pact apropóján a tiszteletbeli vendégország Franciaország volt. A Fashion Pact egy új kezdeményezés, amelyhez százötven világszintű divatmárka csatlakozott. Az egyezményben megfogalmazzák, hogy közös erővel milyen változásokat szeretnének véghezvinni a divatiparban.

Három fő területtel kapcsolatban tűztek ki célokat a jövőre nézve, annak érdekében, hogy a divatipar kevésbé környezetszennyező iparág legyen: a globális felmelegedést (a cél az, hogy 2050-ig elérjék az üvegházhatást okozó gázok nulla kibocsátását azért, hogy a globális felmelegedést 2100-ig 1,5 Celsius fok alatt tartsák), a biológiai sokféleség helyreállítása (a természetes ökoszisztémák helyreállítása és a fajok védelme) és az óceánok megőrzése (konkrétan az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentésével). Sajnos azonban a vírus helyzet közbeszólt, végül – talán elsőként a divathetek történetében – digitálisan rendeztük meg a GSFW-et, amihez a korábbi gyakorlatnak megfelelően szinte minden kontinensről csatlakoztak előadók, tervezők, olyanok is, akik esetleg nem tudtak volna Budapestre jönni, tehát a digitalizáció kínálta előnyöket ki tudtuk használni. 

Idén már nagyon vártuk, hogy offline eseményt is szervezhessünk, így a 2021. június 7-13 közötti héten megvalósuló Globális Fenntarthatósági Divathét már hibrid megoldású lesz, az izgalmas offline programok mellett öko divatbemutatót is rendezünk június 11-én Balatonbogláron.  Helyszíne a SÁBA-HÁZ előtti  platánsor övezte partszakasz, csodás kilátással a Balatonra, ahol a természetes kifutón 4 divatmárka és tervező legújabb fenntartható kollekcióját mutatjuk be: Réka Orosz, Agnes Krivanics, ETRE Organic Underwear, Anni Pastor.

Mire számíthatunk a külföldi résztvevőktől?

A programot élőben is közvetítjük, lehetővé téve, hogy nemcsak Magyarországról, de a világ legtávolabbi pontjáról is elérhető legyen a nézők számára. Az adáshoz csatlakozni fog videóval több olyan tervező is, aki nagyon szép természeti helyszínEn mutatja be a kollekcióját, például Svédországból, Olaszországból, Equadorból, Spanyolországból. Ezen kívül külön YouTube Premier Live-ban fogjuk bemutatni a további tervezők kollekcióját, közöttük találjuk az idei #GSFW  tiszteletbeli vendégkontinensét: Ázsia képviseletében az ASEAN Fashion Designers Showcase tervezőit.

Az utóbbi években kb. 25 ország képviselői csatlakoztak az eseményekhez, idén ezek száma nő, elsősorban az ázsiai részvétellel, hiszen ahogy fentebb említettem az ASEAN Fashion Designers Showcase képviseletében 34 tervező vesz részt videós bemutatkozással különböző ázsiai országokból, például Indonézia, Thaiföld, Szingapúr, Kína. 

Idén először magyar tervezőt tudtunk Ázsia egyik legerősebb divathetére, az Aspara Fashion Weekre delegálni, és ezen nagyon sok olyan ázsiai tervező mutatkozott be, akiknél a fenntarthatósági koncepciók előtérbe kerültek, a hagyományőrzéstől kezdve a természetes anyagok választásáig. Ott figyeltem fel azokra a tervezőkre is, akiket most mi is szeretnénk bemutatni. Sokszor az emberek tudatában a kínai olcsó, igénytelenebb ruhák jutnak eszünkbe, holott érdemes lenne megnézni azoknak a tehetséges ázsiai tervezőknek is a kollekcióit, akik dizájn és minőség szempontjából igen magas minőséget képviselnek.

A balatonboglári divatbemutatón például Pásztor Anni kiváló magyar tervezőnket is megihlette az ázsiai kultúra és öltözet. Fontosnak tartom, hogy a GSFW inspirációt adjon a résztvevőknek és motiválja őket az együttműködésre egy fenntarthatóbb, átláthatóbb és etikusabb divatvilág érdekében. 

Lesznek más események is a divatbemutatót kívül; milyen témákat érintenek majd a konferenciák?

A GSFW konferencia, szeminárium része is idén másképpen lesz, kiemelt témákat osztunk el panelekre, és ezekre épülnek a GSFW különböző napjain szervezett  online programok. 

Június 7-én Zoom live program keretében külföldi szakemberek mutatják be a saját gyakorlatukat a fenntartható és etikus divat oktatásban Lengyelországtól Pakisztánig, majd az előadások egy izgalmas beszélgetéssel folytatódnak, kiváló moderátorunkkal, Olga Johnston Antonovával, aki a GSFW International Executive Board tagja. A tagok között van még Sass Brown, a dubaji Design és Innovációs Intézet alapítója, Vittorio Giomo, aki tanácsadóként dolgozik az olasz színtendencia-előrejelzésekkel foglalkozó intézetnél. 

Június 8-án YouTube Premier Live platformon nagyon sok aspektusból fogják az előadók körüljárni a fenntartható szálak, textíliák, alapanyagok témáit. Ez a már említett Fashion Revolution kampányhét egyik sikeres programjának a folytatása lesz, amelynek a kérdése: WhoMadeMyFabric, vagyis ki készítette az anyagom?

Június 9-én szintén Zoom live programban fognak a résztvevők a fenntartható és körforgásos divat kihívásairól beszélni, a saját szakterületük szemszögéből.

Június 10-én a kreatív Európa téma lesz terítéken, az egyik legkomolyabb kreatívipari kezdeményezés, a WORTH Partnership Project szakértői beszélnek a projekt eredményeiről és több érdekes nyertes pályázatot is bemutatunk. Ehhez a panelhez még más határontúli együttműködéseket támogató szervezetek képviselői is csatlakoznak.

Június 12-én a soproni OMG Designer Store bemutatkozását várjuk több olyan hazai alkotó munkával, akik minden szempontból a fenntarthatóság irányelvek szerint tervezik és gyártják a ruhákat, táskákat, kiegészítőket és támogatni szeretnék a FR edukációs programunkat is.

Miért pont a Balatonon lesz a rendezvény?

A 6. GSFW eseményünk üzenete, hogy ebben a pandémiás helyzetben figyeljünk a közösség és a természet erejének fontosságára. Ezt kiválóan szemlélteti a Balaton vidéke, amelynek természeti szépségére méltán lehetünk büszkék és örömmel mutatjuk be a külföldieknek ezen a helyszínen a magyar tervezők kollekcióit. Az esemény támogatója Balatonboglár Önkormányzata, fővédnöke Mészáros Miklós polgármester úr, akivel a helyi közösséget is megszólítottuk és a szervezésbe is igyekeztük bevonni.

Milyen kapcsolatban áll a Fashion Revolution a GSFW rendezménnyel?

A Nemzeti Divat Liga Magyarország az egyesületi háttérrel támogatja a Fashion Revolution Hungary munkáját, szoros kapcsolatban állunk a Fashion Revolution londoni központjának munkatársaival és a mintegy 100 országban működő FR csapattal. A FR-nak vannak olyan irányelvei és javaslatai, illetve üzenetei, amelyek mentén szervezzük a hazai eseményeket. A Fashion Revolution áprilisi kiemelt kampányhete viszont még szorosabban követi a központ által megadott tematikát, be- és ráépül a közös FRW programokra. A Globális Fenntarthatósági Divathét a Nemzeti Divat Liga Magyarország által alapított és évente szervezett külön esemény, amelynél természetesen szem előtt tartjuk a FR céljait is, de ez egy önálló divathét, amelyet már Közép-Európa legerősebb fenntarthatósági divathetének nevezett több külföldi szakember. A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület tehát igen széles nemzetközi kapcsolati háttérrel és globális együttműködéssel dolgozik a FR nemzetközi csapatokat és a GSFW platformját, az úgynevezett #GSFWfamily-t is beleértve.

További információk: www.gsfashionweek.com

Szerző: Valasinyovszki Lilla