Metropolitan Egyetem (METU): Fenntartható divatmárka menedzsment szak

By Fashion Revolution

4 years ago

Egyetérthetünk abban, hogy a tudatosságra nevelés, a fenntarthatóság beépítése a divatedukációba kiemelten fontos. A Fenntartható divatmárka menedzsment szak vezetőjével, a Metropolitan Egyetem munkatársával, Szilágyi-Csüllög Mónikával beszélgettünk a képzés tematikájáról, felépítéséről, karrierlehetőségekről és a magyarországi divatoktatásról.

Mikor fogalmazódott meg bennetek először, hogy szükség van a Fenntartható
divatmárka menedzsment szakirányú továbbképzésre? Mi volt a legfőbb cél a
képzés elindításával?

Régóta érlelődik bennem ez a gondolat, persze a fenntarthatóság szemléletének fontossága eddig is részét képeste a Divatmenedzser képzésnek. Jómagam először 13 éve, 2007-ben találkoztam a fenntarthatóság fogalmával a munkámban, amikor a Marie Claire brandmenedzsereként a magazin magyarországi bevezetésekor a magazin CSR stratégiáját kellett megalkotnom. Akadémiai szinten ezt az utat tavaly kezdtem el járni, amikor megkezdtem PhD tanulmányaimat az ELTE Pszichológia Doktori iskolájában, ahol a fenntartható divat fogyasztói elfogadását vizsgálom. De konkrétan, a karantén elején született meg bennem a felismerés, hogy nem várhatunk tovább, azonnal lépni kell. Hiszen a divatipari szakemberek többsége szerint kézzel fogható paradigmaváltás tapasztalható a fenntarthatóságra való törekvés terén is, és nekünk, oktatóknak a jövőre kell felkészítenünk a hallgatóinkat. Ezért hoztuk létre a Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzést. A Budapesti Metropolitan Egyetem (továbbiakban METU) korábbi képzése, a Divat-és luxusmárka-menedzsment képzés elmúlt 5 évének tapasztalatát beépítve reformáltuk meg a korábbi tanmenetet, és Gazdaságtudományok tudományterületen akkreditáltuk a METU új divatipari vezetőképzését.

Azt tapasztaljuk, hogy a fenntartható divat iránti kereslet növekedésével mind a tömegmárkáknak, mind pedig a prémium és luxusmárkáknak szüksége lett olyan fenntarthatósági ismeretekkel rendelkező szakemberekre, akik a tervezéstől az értékesítésig képesek a textil-, és divatipar ellátási láncának megreformálására. Célunk, hogy ezekkel az ismeretekkel gazdagodjanak mindazok, akik jelentkeznek a METU új képzésére.

Mi alapján vagy kiknek a segítségével született meg a képzés tematikája?

A METU számos nemzetközi egyetemmel áll kapcsoltban, így több képzést tanulmányoztunk mielőtt megalkottuk a képzési struktúrát. Ezzel párhuzamosan megannyi divatipari szakemberrel (többek között Mányiné dr. Walek Gabriellával, a Nemzeti Divat Liga Magyarország elnökével) konzultáltam arról, mit hiányolnak a hazai divatképzésekből, és hogy tudnánk ezeket beépíteni az új képzés tematikájába.

Az új képzés létrejöttének folyamata többlépcsős volt: szakvezetőként összeállítottam az új képzési stratégiát, amit az Egyetem Szenátusa véleményezett, majd az Intézmény menedzsmentje vizsgálta meg adott üzleti szempontok alapján, mielőtt a METU benyújtotta akkreditációra az Oktatási Hivatalhoz. Az akkreditációt követően az egyes kurzusok oktatóival közösen, részletesen kidolgoztuk az új tárgyak tematikáját.

Kérlek, mesélj egy kicsit a tanárokról és a képzés felépítéséről!

A Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzést 50%-ban divatipari, és 50%-ban menedzsment és gazdasági témájú tárgyak alkotják, melyek során többek között az alábbi ismereteket sajátíthatják el a hallgatóink: nemzetközi divatházak, szakmai vásárok rendszerének, működésének megértése; legújabb divat-, trend-, és anyagismeretek; körkörös gazdaság működési elve; divatszektor szereplőinek működését meghatározó pénzügyi, gazdasági, jogi, etikai rendszerének ismerete; nemzetközileg versenyképes, fenntartható divattermék- és szolgáltatáskínálat összeállítása, és piaci menedzselése.

A képzésen több mint 20 divatipari szakember oktat, többek között Acsay Judit, a Burda magazin főszerkesztője; Csillag Gábor, a Nanushka korábbi digitálismédia-igazgatója, a Google jelenlegi fejlesztési menedzsere; Galamb Eszter, a Gas, a Marks&Spencer, majd a Triumph marketingvezetője; Nagy Judit külkereskedelmi és ruhaipari szakember és termékmenedzser (Budmil, Kappa, Retro, Speedo); Pálmai Angie, a curated by ATELIER stúdió kreatív igazgatója; Szabó Pálma, hazánk egyik legismertebb és legkeresettebb divatrendezvény-szervezője és showrendezője; valamint Dr. Szatmári Judit Anna divattörténész, muzeológus, a Kiscelli Múzeum Textilgyűjteményének gyűjteményvezetője.

Mi mindent lehet tanulni ezen a továbbképzésen? A végzettek hol tudják
hasznosítani a megszerzett tudást?

A képzést elvégző divatmenedzser átlátja az üzleti élet folyamatait kis-, közép- és nagyvállalati szinten, melyeknél tevékenykedve általános gazdasági ismereteit a legkorszerűbb, nemzetközi színvonalú fenntartható divatszakmai ismeretekkel egészít ki. Megismeri a hazai és nemzetközi divatipar gazdasági szereplőit, és a divatipar strukturális felépítését. Tisztában lesz a divattermékek különféle aspektusaival, a tervezési és gyártási folyamatokkal, és megtanulja az etikusan készült ruházati termék eredetét és jellegzetességeit. Megérti továbbá a piaci kínálat összetevőit, a textilvásárok kiemelkedő szerepét (a tervezés szempontjából) és a divatvásárok fontosságát. Átlátja a divat és a tervezés egymásra hatását a divatiparban, és képes lesz beazonosítani és megkülönböztetni a divatszektor egyes fogyasztói csoportjait. Ezáltal képes az egyes divatmárkákat pozícionálni, definiálni, illetve divatkampányokat és – bemutatókat szervezni. A végzett divatmenedzserek elhelyezkedhetnek például üzletvezetőként, trendelemzőként, nemzetközi divatlánc brand managereként, luxusmárka kizárólagos képviselőjeként, vagy hazai divattervező menedzsereként.

Végezetül, mit gondolsz a mai magyar divatoktatásról, szerinted hol
helyezkedik el Magyarország ezen a téren?

Sok tehetséges frissen végzett designer tanúskodik a hazai művészeti képzés magas minőségéről. Ugyanakkor azt látom, hogy ezek a tehetséges fiatal tervezők nincsenek felkészülve a modern üzletvitelre. Hiányosak az ismereteik arról, miként indíthatnák el saját márkájukat, sőt, még a legalapvetőbb vállalkozási ismeretekkel sem nagyon rendelkeznek. Ma már kikerülhetetlen a digitalizáció terén való jártasság a tervezéstől kezdve a teljes termékéletcikluson át egészen az értékesítésig. A METU a digitális távoktatásban jó példával jár elő, de az egész iparág rengeteget profitálhatna abból, ha a termékfejlesztés teljes életciklusát komoly digitalizáció hatná át.

 

Szerző: Zahorján Ivett