Fiatalok, akik a használt ruhákra szavaznak – elmondják, miért

By Fashion Revolution Hungary

6 days ago

A vintage és használt ruhák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nem véletlenül – a second hand darabok egyrészt egyediek és divatosak (elvégre, a 90-es évek és az ezredforduló trendjei visszatértek), a népszerűség másik oka viszont az, hogy a fiatal felnőttek egyre inkább törődnek azzal, hogy a vásárlási szokásaik hogyan hatnak a környezetre.

A thredUP 2019-es tanulmánya szerint, az Y és Z generáció 2.5-szer gyorsabban építi be ruhatárába a használt ruhákat, mint bármely más korosztály. A tudatos vásárlás napjainkban egyre fontosabb, elég, ha csak abba belegondolunk, hogy egyetlen új póló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség. A Teen Vogue a 2019-es New York-i klímasztrájkon 21 fiatalt kérdezett az öltözékükről, iiletve arról, hogy miért van jelentősége a használt ruháknak, és miért szükséges a viselésük a bolygó megmentéséhez. Hasonló felmérést a Fashion Revolution Hungary is tervez magyar fiatalok körében, addig is inspirálódjunk az amerikai fiatalok gondolataiból.

Shannon, 20 éves 

Az osztályommal jöttem, és a tanárunk kérésére vettük fel ezeket a mellényeket. Mindent, amit alatta viselek, North Carolina-ban turkáltam. Szerintem fontos, hogy csak használt ruhákat viseljünk egy környezetvédelmi felvonuláson, mert a fast fashion rettenetes a környezet számára.”

Imani, 17 éves

„Ez a nadrág anyukámé volt és én megörököltem tőle. Gyakran hordom a ruháit, mert szerintem az ő hatása alakította a stílusomat. Próbálom elkerülni, hogy bármi újat kelljen vennem. A legtöbb dolog, amit vásárolok használt, mert szerintem nagyon fontos az újrahasznosítás. Sokkal jobban érzem magam a tudattól, hogy nem pazarlom a pénzem és nem támogatok nagyvállalatokat.”

Gigi, 14 éves

„Ma neutrálisabb színekbe öltöztem, mert szerettem volna, ha a transzparensem minél inkább kitűnik a tömegből. Dickies nadrágot vettem fel egy Brandy Melville felsővel és Nike cipőkkel, amiket a Depopról szereztem be. Leginkább turkálókból és a Depopról öltözködöm.”

Taylor, 17 éves

„Ezt a nadrágot turkálóban vettem, 50 centért. Szerintem nagyon fontos, hogy újra felhasználjuk a dolgokat, és addig használjuk őket, ameddig csak lehet, ahelyett hogy eldobnánk őket, mert így nem járulunk hozzá annyira a globális felmelegedéshez. Ezt a NASA logós crop topot azért vettem fel, mert a tüntetés arra is felhívja a figyelmet, hogy tudományos tényeket hagyunk figyelmen kívül, és én ezzel is támogatom a tudományt és a NASA-t.”

Lisabeth, 18 éves 

„A teljes öltözékemet turkáltam, a pillangószárnyakat kivéve. Azért vásárolok használt ruhákat, mert nem akarom tovább támogatni a fast fashion üzletláncokat. Imádom a divatot és szeretek jól kinézni, de nem szeretem, hogy ezek a divatcégek ártanak a környezetnek, és a fejlődő országokban élő családoknak, akik így nem jutnak megfelelő munkához.”

Gemmala, 17 éves

„Imádok turkálni, és imádok olyan kincseket találni, amik megszólítanak. Jó lenne, ha vidéken is több olyan használtruha-bolt lenne, mint itt a városban. Én a Buffalo Exchange nevű boltba járok legtöbbet. A saját ruháidat is felvásárolják, kreditekért cserébe, amiket a boltban használhatsz fel. Szerintem ez egy csodálatos módja a fenntarthatóbb vásárlásnak, mert így valami, ami valaki másnak már nem kell, az az én legújabb kincsemmé válhat. Ma felvettem ezeket a pride zoknikat is, mert próbálom jobban felfedezni a leszbikus identitásomat. A basic VSCO lány kinézet helyett inkább egy meleg VSCO lány stílust keresek. “

Madeline, 17 éves

„Mindent, amit ma viselek, azt vagy egy baráttól kaptam, vagy másodkézből vásároltam. Ha vásárolok valamit, akkor tudom, hogy sokáig fogom használni, ezért igyekszem olyat választani, amit gyakran felvehetek, nem pedig csak egy adott trendbe illeszkedik.” – Madeline

Sophia, 22 éves 

„Másodkézből vásárolni jobb a környezet számára. Olcsóbb, és szórakoztatóbb is. Szerencsés vagyok, mert anyukám mindig bizományikból vásárolt, így én sosem gondoltam, hogy gusztustalan lenne mások ruháit hordani. Aztán egyetemistaként kaptam rá igazán, mert szeretek vásárolni, de nem akartam hozzájárulni a pazarláshoz és a hulladéktermeléshez, és nem akartam annyi pénzt költeni. Plusz, így olyan dolgokat találhatsz, amik nem jönnek veled szembe az utcán.”

Mark, 17 éves

„Egyre több tömegtermékeket áruló cég megy csődbe. A tudatos vásárlás egyértelműen a jó irány. Turkálókban kell vásárolnunk. Nekünk kell készítenünk a ruháinkat, ha van rá lehetőségünk. Környezettudatos márkáktól kell vásárolnunk, a tömegtermékeket gyártó cégek helyett.”

JoJo, 16 éves

„Próbálok a lehető legtöbbször használt ruhákat hordani, hogy minél fenntarthatóbb legyen a ruhatáram. Szóval minden, amit ma viselek, turkálóból való, kivéve a nadrágomat és a cipőimet. Annyi ruha van, ami szemétként végzi, miközben hordhatnánk azokat ahelyett, hogy új dolgokat vásárolunk, amik annyi energiát és vizet használnak, mindezt azért, hogy utána eldobjuk őket.”

Mizu, 16 éves

„Szeretem magam a divaton keresztül kifejezni. Szerettem volna kitűnni a tömegből, és tetőtől talpig színesen felöltözni. Gyakran újrahasználom, átalakítom a ruháimat, és én készítem a kiegészítőimet. Igyekszem nem támogatni a fast fashiont, mert nagyon ellenzem.”

Devin, 19 éves & Gabby, 22 éves

„A chokert leszámítva mindent, amit viselek,  használtan vettem. Imádok turizni. A városban nehezebb, mert sok az előre válogatott használtruha, de így is sokkal fenntarthatóbb. Igyekszem elkerülni, hogy fast fashion boltokból vásároljak, így csak használtruha boltokból vásárolok, vagy online vadászok vintage ruhákra. A divatipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő a világon. Divatiskolába járok, ezért különösen figyelek rá, hogy tudatosan vásároljak.” – Devin

„Ezt a felsőt tegnap szereztem be a Depopon, és személyesen találkoztam az eladóval, mert a szállítás túl költséges lett volna. Georgiából származom, ahol rengeteg jó turkáló van. Mindig annyi csodás helyet találok, amiket imádok. Úgy érzem, a turizás egy jó módja az újrahasznosításnak, és annak, hogy fenntartható módon divatosak maradjunk.” – Gabby

Jo, 16 éves

„Minden alkalommal, amikor vásárolok, gondolok a fenntarthatóságra is. Egy adománybolt mellett lakom. Mindig oda járok, vagy a testvérem ruháit hordom. A használtruha-vásárlás fontos nekem, mert szeretném megmenteni a bolygót.”

Anya, 16 éves

„Az öltözködés motivál. Ezt a pólót az L Train Vintage-ből szereztem (New York-ban), ezeket a zoknikat pedig a Buffalo Exchange-ből. Mindig, amikor turizom, újrahasznosítható táskákat használok, ezzel csökkentve az általam használt műanyag mennyiségét.”

Sara, 16 éves

„Majdnem a teljes öltözékem használt ruhákból áll. Igyekszem egyre többet vásárolni használt holmit, mert a divatipar egy nagy környezetszennyező. Ezek a hatalmas vállalatok pontosan tudják, mit csinálnak, ami nagyon felkavaró. Mindig vannak új trendek, és szerintem ez egy remek művészeti irányzat, de néha azt kívánom, bár újra tudnánk használni a régi dolgokat, és átszabva újat létrehozni belőlük.”

Mira, 19 éves

„Másodkézből vásárolok, mert ez egy fenntartható módja a ruhatáram frissítésének, arra építve amim már eleve van, méghozzá megfizethető módon. Most kezdtem el hordani egy új mell-leszorítót, ezért valami bővebb darabot akartam felvenni, ami eltakarja a mellkasomat. Néhány nappal ezelőtt már viseltem ezt a szettet, de ezt csak úgy fel tudom kapni anélkül, hogy aggódnom kellene miatta. Tudtam, hogy most is ugyanúgy be fog válni.”

Brendan, 19 éves

„Néha turizom, és sok ruhámat használtan veszem online. Divat szakosként, a fenntarthatóság egyértelműen az egyik legfontosabb számomra. Amikor ruhákat tervezek, olyan alapanyagokat akarok használni, amik nem szennyezik a környezetet, humánus módon készültek, állati eredetű összetevők nélkül.”

Esandi, 15 éves

„Rajongok a turizásért. Miután az a sok hír napvilágot látott a sweatshopokról, teljesen leszoktam arról, hogy olyan láncoknál vásároljak, mint a H&M. Elkezdtem turizni, és így sokkal jobb cuccokat találtam. Szerintem sokkal jobb turizni és így megmenteni a ruhákat ahelyett, hogy elégetnénk őket.”

Abida, 15 éves

„Legtöbbször turkálókban vásárolom a ruháimat. A ruhák azok ruhák. Nem igazán számít, hogy újak, vagy sem. Ráadásul, ez jobb a környezetnek, mert ha új ruhát vásárolsz, különösképp ha online, házhoz szállítással, az még több károsanyag kibocsátást és hasonlót eredményez.”

Forrás: TEEN Vogue, fordítás: Burány Veronika