A skinny jeans-nek végleg leáldozott, avagy az aktuális farmertrend és ami mögötte van

By Fashion Revolution Hungary

2 years ago

Mary Pierson, a Madewell brand farmertervezésért felelős alelnöke szerint a skinny jeans csillaga leáldozóban van, és egyre népszerűbbek a bő-, vagy egyenes szárú fazonok, valamint a nehezebb, kevésbé rugalmas és nem nyúló farmerek. Bár a fogyasztók fizikai és érzelmi megnyugvást éreztek abban, hogy kényelmes ruhákba bújtak a világjárvány korai hónapjaiban, a COVID-19 nem az egyetlen tényező a bővebb, lazább darabok felé való elmozdulásban. „A skinny trend olyan sokáig volt domináns, hogy a váltás már elkerülhetetlen” – mondta Pierson.

Bő, bővebb, legbővebb

A bővebb fazonok trendjének első jelei évekkel korábban jelentek meg a kifutón, amikor az olyan streetwear orientált tervezők, mint például Virgil Abloh és Heron Preston megvették a lábukat a luxuspiacon, drága designer címkével felvértezve a műfaj jellegzetes esztétikáját.

Ha hozzáadjuk a nemek nélküli design általános érvényesítésére való igényt (amely nagymértékben támaszkodik a „dobozszerű”, munkaruha-ihlette sziluettekre), és a milleniálok ’90-es évek iránti nosztalgiáját, valamint a „csúnya” cipők térnyerését – a szélesebb, lazább, bővebb stílusok divatjának megérkezése és hatalomra kerülése nem is annyira meglepő.

A cselekmény csavarja azonban a gyorsaságban és a mindent uraló egyediségmániában rejlik: míg korábban az emberek csak jóval lassabban vettek át és szoktak meg trendeket, ma már a közösségi médiának, és a járványt követő „végre ki lehet öltözni”-felszabadulásnak köszönhetően minden felgyorsult és egyedileg determinált lett. Az így létrejövő trendciklus szerint ma már BÁRMIT viselhetünk, amit jónak látunk.

„Ebben a pillanatban nem merítünk ihletet senkitől, csak magunktól” – mondta Zihaad Wells, a True Religion kreatív igazgatója. A Ricky egyenes farmer továbbra is a True Religion első számú darabja, mert nemcsak a márka eredeti stílusára, hanem a divat aktuális alakulására is rímel. „Nyilvánvaló, hogy a farmer 2022-es új trendciklusában a múlt üdvözlése történik” – mondta Wells, hozzátéve, hogy a True Religion olyan archív stílusokkal elégíti ki a nosztalgia iránti igényt, mint a rövid szabású nadrágok a női fazonoknál vagy a férfiaknál a bő sziluettek.

A Favorite Daughter design igazgatója, Carla Calvelo egyfajta előrejelzésként kifejtette, hogy a ’90-es és 2000-es évek nagy hatást gyakoroltak erre az évre: a laza, túlméretezett, bootcut és egyenes szárú stílusok mindent visznek idén. A márka folytatja a magas derekú és hosszúkás sziluettek gyártását. Hozzátette, a testreszabott illeszkedések irányába való elmozdulás továbbra is izgatja a fantáziáját.

Ugyanez a korszak szűrődik át a 2022-es Joe’s Jeans kollekciókon is – és ez komfortzóna Alice Jackman, a márka design igazgatója számára. „Több mint 20 éve dolgozom a farmeriparban, így a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején tapasztalt tervezési folyamatok nagy része az első pillanattól kezdve ismerős számomra” – mondta. A Joe következő kollekciói lazább és szélesebb illeszkedést kínálnak a trendciklusnak megfelelően. A márka egy új „Heirloom” nevű szövettel is dolgozik, amely Jackman szerint kiemelkedő farmer twill vonallal rendelkezik, rendkívül puha érzettel és rugalmassággal.

„Remek erőforrásaim vannak itt Los Angelesben a vintage kapcsán, ezért mindig fedezek fel csodás koptatott darabokat, amelyekből lehet inspirálódni a modern farmerek gyártásakor” – tette hozzá.

Eközben Steffan Attardo, a márka férfi design igazgatója szerint a régi iskola divatja vezérli a Hudson Jeans új irányát. A festék fröccsenése, a roncsolás és a bevonatos szövetek a brand közelgő kollekcióinak részei lesznek, de az igazi hangsúly a bő illeszkedések kialakításán van.

„A szélesebb szárú szabás az új mainstream” – hangsúlyozta Attardo.

Közösségi háló

A múlt ihletet ad, de a Z generáció az, amely másolja és relevánssá teszi az Instagramon és a TikTokon lévő közösségi megafonjain keresztül az „új-régi” trendeket.

Noha a közösségi média már a 2000-es években is közvetítette a divatot a Tumblr-rel az élen, a jelenlegi platformok nagyobb jelentőséget kaptak a fogyasztók és a márkák számára – ezek által nemcsak közvetítik, hanem megteremtik, majd remixelik is a trendeket.

„A közösségi média valóban a folyamatosan megjelenő új trendek katalizátora lett” – mondta Sarah Ahmed, a DL1961 társalapítója és kreatív igazgatója. „Olyan gyorsan és egyszerűen oszthatók meg az új információk és innovációk, hogy nem csoda, hogy a farmertrendek ilyen ütemben változnak.”

A farmertrendek gyors átalakulása a DL1961 javára szól. Februárban a New York-i székhelyű márka bemutatta első farmercsaládját, amely hulladék pamutszálakból készült. Stílusuk középpontjában a széles szár, a bootcut, a kiszélesedő és az egyenes szabás áll. „Mivel a gyártás nálunk egy fedél alatt, a családi tulajdonban lévő pakisztáni gyárunkban zajlik, könnyen módosíthatunk, és szükség esetén gyorsan alkalmazkodhatunk az új stílusokhoz és trendekhez” – mondta Ahmed. Kiemelte még, hogy minden az információ terjedésének sebességéről és a farmergyártás technológiai fejlődéséről szól, amely lehetővé teszi számukra, hogy lépést tartsanak a változásokkal.

A buborék kipukkanása

Minden győzelmi sorozatnak vége szakad, és a tervezők arra számítanak, hogy a farmerbuborék hamarosan kipukkanhat, mint ahogyan azt már az iparágban megjelent, majd gyorsan eltűnt trendek esetében nem egyszer tapasztalhattuk.

Pierson hozzátette, korábban elvárás volt, hogy egy farmerszabás vagy -trend legalább öt évig, esetleg tovább tartson, de ma már ez nincs így, hiszen a vásárlók és az egyéb ruhaneműk trendjei is gyorsan átalakulnak. Noha nem biztos, hogy a fogyasztók gyorsan elfelejtik az aktuális farmerirányzatot – Pierson szerint a következő egy-két évben az egyenes, széles és kiszélesedő szárú farmerek lesznek a középpontban.

Így vagy úgy, de tény, hogy a farmer sosem megy ki a divatból. Ugyanakkor, mint tudjuk, a farmer negatív hatással van a környezetre, mivel szennyezi a vizeket a gyártásához használt festékek miatt, ezenkívül az anyag előállításához használt gyapottermés sok vizet, valamint vegyi növényvédő szert igényel.

Tekintettel arra, hogy a szűz farmer az egyik legkevésbé fenntartható szövet a piacon, az újrahasznosított farmer lehet a környezetbarát alternatíva. A posztindusztriális farmerszövet használata kiküszöbölheti a környezetszennyező előállítási folyamatokat.

A cikk eredeti verziója a Rivet 2022-es tavaszi számában jelent meg.

Fordítás, szerkesztés: Zahorján Ivett