A 7. #GSFW a SynArFash koncepcióval mutatkozik be a BDW-en

By Fashion Revolution Hungary

2 years ago

A Budapest Design Weeken mutatkozik be a 7. Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSFW), programjai a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épülnek. Idei mottójával csatlakozik az Új Európai Bauhaus kezdeményezéséhez is:

„Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben”. (“Feeling good in my clothing and the space around me“)

AZ ESEMÉNY PROGRAMJAI

Október 13. SynArFash workshop, műhelymunka, prezentáció

Az október 13-i programban délelőtt 10-12 óra között a diákok és érdeklődők az Óbudai Egyetemen Ana Vasiljevic szerb dizájnerrel és egyetemi oktatóval ismerkedhetnek meg, aki Barcelonában él, ahol munkájára nagy hatással van Gaudí építészete. Workshopjának címe: “A természetes magasságokon túl” Gaudi a divat reflektorfényében – a divat, a művészet és az építészet szinergiája, mint fenntartható divatkoncepció

13.00-14.00 között ez a program a HELLO WOOD díjnyertes építészstúdió inspiráló bemutatkozásával folytatódik. Épületeik és egyéb munkáik, installációik elsősorban fából és más természetes anyagokból készülnek, ami nemcsak a tervezői tudatosságot, hanem a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket is tükrözi. Nagyon ajánljuk a bemutatótermük megtekintését is a MaxCityben, amiről ez az előadásuk is szól. A workshop és prezentáció helyszíne az Óbudai Egyetem, cím: 1034 Budapest, Doberdó u. 6. Az esemény FB link itt. REGISZTRÁCIÓ itt.

Október 14. SynArFash nemzetközi konferencia

Ezen a konferencián a hazai és nemzetközi előadók saját gyakorlatukon keresztül mutatják be kapcsolódásukat és a közös pontokat ebben a témában. Sok fenntartható és természetes anyagot nemcsak a textil- és divatiparban, hanem az építészetben is használnak. A design, a formák, a színek, a strukturák szerepe mindkét iparágban fontos. A régi épületek újrahasznosítása, felújítása vagy akár új funkciós célra történő átalakítása a divatiparban zajló újrahasznosító, fenntarthatósági törekvésekhez is hasonlítható. A tervezés, gyártás, kivitelezés, vagy akár a hulladékok újrahasznosítása során az ökológiai szempontok figyelembevétele és az új, innovatív, intelligens, az energia és karbonlábnyom csökkentésére irányuló megoldások mindkét iparágban egyre fontosabbá válnak. Ezeket a kérdéséket járják körül és mutatják be legjobb gyakorlatukat, példáikat a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal és dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek és kreatívipari projektek szakértői, koordinátorai. A FB esemény linkje itt. Regisztrációs link itt.

Október 14. 19:00, SynArFash Nemzetközi Divatbemutató

Helyszín: FUGA Építészeti Központ.

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezője Jeff Garner, aki másodszor tér vissza a #GSFW-re, nemrég a Londoni Divathéten tartott magával ragadó divatbemutatót. Jeff nemzetközileg is ismert fenntartható divattervező a Prophetik márkájával, a divat úttörője, művész és oktató az Egyesült Államokból, aki számos hollywoodi sztárt, művészt öltöztet, mint például Sheryl Crow, Miley Cyrus, Taylor Swift, Kings of Leon, Livia Firth aktivista, Suzy Cameron stb. 2019-ben Emmy-díjat nyert a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjéért, melynek címe Remastered, megtalálható az Amazonon.

Az estén más ismert és különösen inspiráló tervezők kollekciói is bemutatásra kerülnek. A sokoldalú művész és tervező, Yasuyuki-Ishii lesz a másik kiemelt vendég Japánból. Yasuyuki Ishii az 1980-as években tárgyalkotó művészként tevékenykedett, majd az 1990-es évek második felében ennek folytatásaként divattervezéssel is foglalkozott. Továbbra is olyan igazi művészeti alkotásnak nevezhető műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Most Budapesten is bemutatkozik rendkívüli outfitjeivel.

A luxus couture egyik legtehetségesebb tervezője, a Londonban alkotó Adam X, az Adam X Atelier márkájával is a 7.#GSFW kiemelt vendégtervezője lesz, aki kollekciójával bemutatja az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását. A magyar tervezőket idén Megla Rózsa (NAVONA márka) képviseli, aki a 7. #GSFW koncepciója, a SynArFash, az építészet/művészet és a divat szinergiája jegyében készült új kollekcióját mutatja be. Rózsa couture kollekciójában előszeretettel használ fenntartható és természetes anyagokat, a szabásnál pedig a hulladék minimalizálására törekszik. Ha a háborús helyzet engedi, Ukrajnából is várunk a tervezői bemutatkozást, hamarosan frissítjük ezt az információt. Az esemény FB linkje itt. Regisztráció itt.

Október 15. SynArFash és környezettudatosság – Tervezői kiállítás

Csodálatos helyszínen, különleges tervezői bemutatkozással várja az érdeklődőket az október 15-i program a Kiscelli Múzeumban. A művészetek és építészet ihlette, a SynArFash koncepcióba illő kollekciók darabjait, illetve a fenntarthatóságot és újrahasznosítási törekvéseket bemutató munkájuk termékeit hozza el több magyar és külföldi tervező a múzeum barokk szoborcsarnokába. A velük való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőségük lesz a látogatóknak. A múzeum templomterének inspiratív környezetében pedig a Határtalan Design alkotásaiban is gyönyörködhetnek a látogatók. A FB esemény linkje itt. 12 órakor a 7. Globális Fenntarthatósági Divathét kiállítási részének a ÜNNEPÉLYES MEGYNYITÓJA lesz a szoborcsarnokban REGISZTRÁCIÓ itt.

A kiállítás 11-18 óra között múzeumi belépővel látogatható. Belépő ára: teljes árú: 2000 Ft, diák/ifjúsági/nyugdíjas: 1000 Ft. A 16 órakor kezdődő Határtalan design tárlatvezetésre külön regisztrálni kell itt. Ennek díja +1000 Ft belépőn felül, tehát felnőtt: 3.000 Ft/diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft.

További információ a programokról a #GSFW alapító és szervező, National Fashion League Hungary Associaton (Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület) FB eseményeinél itt, illetve a www.gsfashionweek.com honlapon, valamint a BDW honlapján található. Érdeklődni emailben az info@fashionhungary.com-on lehet.