Fast fashiont másodkézből?

By Fashion Revolution Hungary

2 weeks ago

Hamarosan napvilágot lát a közösségi oktatási programunk keretében kidolgozásra kerülő e-bookunk, melyben a second hand divatot is elemezzük majd. A téma, melyet ebben a cikkben igyekszünk körbejárni az, hogy mennyire fenntartható másodkézből származó fast fashion ruhadarabokat vásárolni?

Könnyen előfordulhat, hogy noha megfogadtad magadban, hogy soha többé nem vásárolsz fast fashion üzletben vagy webshopban, vagy legalábbis úgy döntöttél, hogy lecsökkented az ilyen forrásból származó ruhák számát a gardróbodban, mégis beleszeretsz egy szép Zara ruhába – egy turiban. A second hand piac már sokadik virágkorát éli, arra a kérdésre pedig, hogy helyesen cselekszel-e, amikor másodkézből szerzed be a fast fashion ruhákat, nincs egyszerű, igen vagy nem válasz.

Nézzük a second hand fast fashion termékek vásárlásának előnyeit:

Körkörösség

Ha használt ruhákat vásárolsz, segítesz abban, hogy a divatipar körkörös legyen. Egy ruha hagyományos életciklusa lineáris: előállítják, értékesítik, viselik, majd eldobják, így a használat után a szemétlerakóba kerül. Az olyan ruhadarabok viszont, melyek a turkálókban vásárolhatók meg, életük következő szakaszába léphetnek azáltal, hogy te beléjük szeretsz és ismét viseled őket – innentől kezdve a linearitás körkörös folyamatba fordul, ami összességében hasznos bolygónk szempontjából.

Az ár faktor

A használt ruhák alacsonyabb áruk miatt több ember számára elérhetők. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki engedheti meg magának az új fast fashion darabokat, még akkor sem, ha ezeket a nagy többség alapvetően megfizethetőnek tartja. A használt fast fashion ruhák vásárlása lehetőséget ad azoknak a fogyasztóknak is kvázi divatosan és tudatosan öltözködni, engedhetik meg maguknak a fenntartható divatot, de még az új fast fashiont sem. (Innen üzenjük viszont, hogy a fenntartható designer darabokra megéri gyűjteni, és ma már lehet olyan kreációkat is találni, melyek nem olyan vészesen drágák – például lokálisan előállított biopamut pólók, pulóverek stb.)

A pénzed nem a fast fashion vállalatokhoz kerül

Kedvenc pozitívumunk a second hand fast fashion vásárlásban, hogy ezáltal nem támogatunk olyan óriásvállalatokat, melyek már amúgy is milliárdosak. Igaz, hogy az adott használt H&M pólót vagy Zara ruhát egyszer már valaki megvette, de ahelyett, hogy egy új darabot vennél, egy másodkézből származó társába invesztálva feltehetőleg egy kisvállalkozót vagy egy lokális üzletet támogatsz. A fast fashion cégek óriási pénztömegeket mozgatnak, és tudjuk, hogy kizsákmányoló, inhumánus keretek közt foglalkoztatják dolgozóikat. A dolgozóknak persze meg kell élniük valamiből, ugyanakkor a mai napig nem látjuk elterjedni azt a gyakorlatot, hogy a gigászi profitból javítanának a gyári munkások munkakörülményein és szisztematikusan emelnék a béreiket…

Most pedig jöjjenek a hátrányok a second hand fast fashionnel kapcsolatban:

Second hand titkok

Tudtad, hogy az adományozott áruknak csak mintegy 5%-a jut el az üzletekbe? A többit hulladéklerakóba küldik vagy elszállítják a harmadik világ országaiba (így már más problémájává válik). Ez nem ok arra, hogy bojkottáld ezeket üzleteket (kérjük, ne tedd!), ez csupán egy megjegyzés a divatipar rendszerének egyik rejtett titka kapcsán.

A lean-modellen alapuló gyors divat szezonról szezonra ontja magából a termékeket, melyek minősége sokszor kifogásolható.

Ugyanakkor – ahogyan arról a napokban Orsola de Castro is posztolt -, az olcsóbb ruhákat hajlamosak vagyunk elhanyagolni, nem kezeljük őket kellő odafigyeléssel, a cégek pedig kevés esetben nyújtanak javítási szolgáltatást. Meg kell tanulnunk kellően odafigyelni a ruhadarabjainkra – akár fast fashion, akár second hand fast fashion, akár designer darabokról van szó.

Hozzáférhetőség

Nem mindenki fér hozzá a menő vintage üzletek egyedi kínálatához, aminek több oka van: limitált darabszám (mire odaérsz, már elvitték a kiszemeltedet), kevés méret (a legtöbb ilyen darab egy adott méretben érhető csak el), időbeli korlátok (egy vintage bolt vagy turkáló alapos felfedezése bizony időbe telik) stb.

Ez attól még fast fashion..

A nap végén emlékeztetned kell magad arra, hogy ezek a ruhadarabok még mindig fast fashion termékek. Hatalmas mennyiségben, olcsón készülnek, gyakran alacsony minőségben, vegyszerekkel kezelt anyagokból, sokszor borzasztó körülmények között.

A second hand fashion vásárlásakor nem közvetlenül támogatod a márkát, de hogy nem azt támogatod, amit az adott vállalat képvisel, az vitatható.

Szóval vedd meg azt a szép turis Zara ruhát vagy sem?

Mielőtt döntenél, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Valóban szükséged van rá, fogod viselni legalább 30-szor vagy annál többször?
  • Kényelmes a szabása, az anyaga? Tudsz rá vigyázni?
  • Tovább tudod adni, ha neked már nem lesz szükséged rá?
  • Összhangban áll azokkal az értékekkel, amiket vallasz? Passzol a stílusodhoz?

Amennyiben ezekre a kérdésekre igen a válasz, nyugodtabban mondhatsz igent erre a ruhadarabra. Ne feledd, a second hand fast fashion ugyanúgy fast fashion, mint az, amit újonnan veszel meg, ugyanakkor a lényeg az, hogy olyan ruhadarabok legyenek a gardróbodban, melyeket szeretsz, sokáig viselsz és később tovább tudsz adni a körkörösség jegyében. Loved clothes last.

Forrás: https://ethicalmadeeasy.com/